facebook
twitter

Първа страница

Румен Гайтански все още получава милиони от Столичната община

Негова фирма получава 97% от субсидията на общинското дружество „Чистота-Искър”
5162
Снимка: Архив
13 години след кризата с боклука и войната с Румен Гайтански, ГЕРБ е допуснала отново бизнесмена до милионите за чистотата.

Софийското общинско предприятие „Чистота-Искър” АД е дало 97 на сто от парите, отпуснати му за поддържане на чистотата в жк „Люлин”, „Красно село” и „Красна поляна”, за наем на техника от частната фирма „Грийн партнърс” АД, съобщи общинският съветник от БСП Милка Христова при приемането на отчетите на общинските фирми за м.г. Благодарение на Закона за мерките срещу изпиране на пари от тази сряда (12 юни) е публично известно, че действителният собственик на "Грийн партнърс" е Румен Гайтански, известен като Вълка. В консорциум с други фирми "Грийн партнърс" участва в сметосъбирането и сметоизвозването и на още няколко града в страната. Изнесената вчера информация окончателно потвърждава, че премиерът Бойко Борисов малко напразно се гордее, че той е кметът, изгонил Вълка от боклука на София.

С решение на Столичния общински съвет „Чистота-Искър” събира и извозва боклука в трите района, без да участва в процедура по Закона за обществените поръчки, която е задължителна за частните фирми. Субсидията на дружеството за м.г. е над 12 млн. лв. Печалбата му за 2015 г. и 2016 г. е 2.7 млн. лв. През 2017 г. тя пада до 568 000 лв., а през м.г. е едва 18 000 лв. „Под формата на наемане на техника парите, които столичани предоставят на общинското търговско дружество, изтичат към частна структура в нарушение на Закона за обществените поръчки. На практика то играе ролята на трансмисия, чрез която се преливат публични средства в частни ръце”, коментира Христова.

Тя допълни, че след множество сигнали дирекцията за вътрешен контрол към общината е назначила проверка. Изготвен е доклад, чиито констатации са изключително нелицеприятни, каза Христова. „Да не кажа, че са такива, които ще доведат и до намесата на прокуратурата. Категорично настояваме този доклад да стане достояние на целия общински съвет, а да не бъде заметен удобно под килима”, поиска тя.

От ГЕРБ признаха, че проблеми с „Чистота-Искър” има, но заявиха, че управляващите вземат мерки. От април т.г. дружеството било преобразувано от ЕООД в акционерно дружество и е назначен съвет на директорите като мярка срещу едноличното управление. Назначена била и пълна финансова ревизия на управлението. „На „Чистота-Искър наистина бяха възложени няколко района за почистване през т.г. Фирмата закупи база за разполагане на техниката, тъй като не разполагаше с такава, но още няма техника, с която да оперира. Затова се налага да се наема от външни фирми”, коментира зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев. Той не отрече, че 97 на сто от субсидията на „Чистота-Искър” са похарчени за наемане на машини от частна фирма и не отговори на въпроса защо общинското дружество е натоварено със сметосъбиране, след като няма необходимата техника.

Противно на твърденията на Стойнев скандалните практики на "Чистота-Искър" не са нов проблем. Дружеството от поне 12 години работи с външни изпълнители, като бившият шеф Павел Граматиков прехвърляше основни дейности към своя фирма. След множество сигнали и публикации за срастване на Граматиков с бизнеса с боклука през 2013 г. кметът Йорданка Фандъкова най-после предложи той да бъде отстранен. Преди това той управлява "Чистота-Искър" в продължение на 13 г. Разследване на в. "Сега" за общинското дружество - тук. В момента изпълнителен директор на фирмата е Стефан Пейков.

 

Как да се събира боклукът

От БСП-София поясниха, че принципно подкрепят частните фирми да излязат от бизнеса с боклука и дейността да се прехвърли изцяло в ръцете на общинските. „Чистота-Искър” трябва да се превърне в гръбнака на софийското сметоизвозване и почистване, тъй като смятаме, че осъществяването на тази дейност чрез общинска структура ще доведе до повишаване на качеството и намаляване на цените. Знаете, че в момента София се чисти от външни оператори, които са абонирани за общинския бюджет повече от 15 г.”, коментира Милка Христова.      

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мистериозен глас за ГЕРБ създаде интрига в новия СОС

13.11.2019

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1584 11
Съдът не повярва на София за въздуха

12.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

241
Изборът на шеф на СОС ще е първи тест за новото мнозинство в София

Коментари

Wolf ACE

Добро утро! Сега ли се усетихте - да ви прилича на пируетите с "Магистрали" АД??

Закон за държавни поръчки, ли? Грънци! Държавна фирма параван и зад нея - па наще!

Ма, така е - вие си го избирате!

protor

Чистят ли - чистят. Ко ми пука кой взима парите. И топлофикацията е общинска, ама нито е повишила качеството на услугите, нито е намалила цените.

Интервал

Това изказване говори доста за принципите на коментиращия. Между другото, те са в пълно съответствие с коментираното и под други теми.

вила

 Шайка та бацева

First Strike

Тва театро го играят от над десет години.

 

Бойко vs. Вълка. Втори опит

 

София премина през поредната си криза с боклука. Тя по нищо не се различава от предишните кризи. Дори играчите са едни и същи. Отново, както и преди две години, "добрият" герой е кметът Бойко Борисов, а "лошият" е Вълка (Румен Гайтански).

"Ама как така? Нали Вълка беше изваден от концесиите по чистотата преди две години", би възкликнал някой с основание. Всички помнят ритуалното "изгонване" на Вълка от чистотата, извършено чрез прехвърляне на дялове от трите фирми - "Волф-96", ДИТЦ и "Чистота - София", през 2007, когато кметът тържествено обяви, че градът най-после се е сдобил с добросъвестен нов концесионер. Помнят се и обещанията на същия този концесионер да сключи договор за управление на фирмите с водещ западноевропейски оператор и да оборудва камионите за извозване на сметта с GPS система, която да позволява контрол над разходите за чистота. Обещанията на фонда "Екуест" обаче се оказаха поредният балон. Нито парите, отделяни за чистота, намаляха, нито София стана по-чист град.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×