facebook
twitter

Първа страница

Преди ключовия конгрес неяснотите и напрежението в БСП се увеличават

Пленумът на левицата прати за доработване анализа на партийното ръководство за евроизборите
1417
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
С кого начело и накъде ще поеме БСП, както и дали ще се поучи от "грешките" си преди местните избори, ще стане ясно следващата неделя на конгреса на левицата.

Напрежението и неяснотите пред БСП се увеличават главоломно преди заседанието на конгреса, което е насрочено за 16 юни. Нарастват въпросителните как ще се избира новият лидер на левицата, след като Корнелия Нинова хвърли оставка след загубата на евроизборите, както и дали тя изобщо ще бъде подложена на гласуване идната неделя. Или с процедурни хватки Нинова ще се опита да остане начело на партията поне до местните избори през есента. "Театралността с оставката на Корнелия Нинова ще продължи и на конгреса с емоционални изказвания", коментира пред репортери Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти и отново евродепутат. Станишев, който е един от основните опоненти на Нинова, допусна конгресът да не приеме оставката й.

Веднага след като заяви, че ще напусне председателския пост, Нинова обяви, че отново ще се кандидатира, но този път чрез пряк избор, който да се проведе в структурите по места. Срещу предложението й се обяви вътрешнопартийната опозиция, според която чрез подобен вот ще се загуби ценно време преди местните избори и левицата отново ще се провали.

Да отпадне пък точката за пряк избор на лидер на конгреса, предложи Националният съвет на партията, който заседава на закрито повече от 8 часа в събота и който трябваше да подготви дневния ред на заседанието на най-висшия форум. Прието било и проекторешение, според което оставката на Корнелия Нинова само се констатира. И двете предложения са на представители на опозицията, които искат "стабилизиране" на партията до местните избори, като идеята им е да бъде избран временен председател, който да довърши мандата на Нинова до пролетта на следващата година. Тогава вече конгрес да избере и нов водач на БСП.

Опозицията настоява след това да се прави пряк избор сред всички членове за нов пълен мандат на ръководните органи на партията. Корнелия Нинова иска още след 16 юни да се премине към пряк избор на лидер, тъй като смята, че има подкрепата на по-голяма част от структурите по места. За всичко това обаче трябва да се приемат промени в устава.

"Не са приемани предложения за влизане в дневния ред на конгреса на точка за промяна в Устава за избор на председател. 25 членове на НС внесоха своите идеи за промяна в Устава. Тези идеи не са гласувани днес и не са включени в дневния ред на конгреса", заяви Нинова пред репортери. В същото време няма пречка, ако на конгреса постъпи искане за промяна на устава и то бъде прието от делегатите, да бъде разгледано и подложено на гласуване.

По време на заседанието лидерът в оставка е била бламирана от съпартийците си и по друга линия - социалистите са върнали за доработване доклада, който Изпълнителното бюро бе приело за представянето на евроизборите, както и са решили вместо Нинова начело на работната група по документа да е Валери Жаблянов. "Това е добро решение", коментира от своя страна лидерът в оставка и подчерта, че комисията е колективен орган от 17 души, който ще пише анализа, и така ще бъдат отхвърлени съмнения за намеса на лидера, както и за "еднолична партия".

 

СУБСИДИЯТА

БСП подкрепя намаляването на държавната субсидия за партиите, но не и на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, както предлага премиерът Бойко Борисов. Пленумът на левицата възложи на Парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии. От ВМРО пък обявиха, че субсидията трябва да е 5-6 лв. и да има таван на крайната сума.

Все още няма коментари

Още

Партиите бягат от парите на бизнеса за кампанията си

12.10.2019

Таня Петкова

1328 5
Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония

11.10.2019

Людмил Илиев

250
"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава без мнозинство в Столичната община

10.10.2019

Людмил Илиев

1758

Влез или се регистрирай за да коментираш

×