Quantcast
И партиите, и Горанов са знаели за надплащането на субсидиите | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

И партиите, и Горанов са знаели за надплащането на субсидиите

Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността си на Сметната палата защо не ги е хванала в злоупотреба
1 153
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Крум Зарков от БСП и правосъдният министър Данаил Кирилов ще продължат и в пленарна зала да спорят за партийните субсидии.

Партиите са знаели, че взимат повече от полагащата им се държавна субсидия, а финансовото министерство не погрешка, а съзнателно е отпускало по-голяма сума. Управляващите упорито продължават да твърдят, че не са сгрешили в надплащането на милиони левове, а само са следвали закона. Те дори се опитват да прехвърлят отговорността на Сметната палата, която според тях само "проформа" проверявала партийните отчети.

Че и партиите, и МФ са били наясно, разкри депутат от БСП. "Започнахме проверка при нас, за да видим защо се е стигнало дотук. Оказва се, че наш служител е ходил до Министерството на финансите в началото на 2017 г., за да попита откъде идва разликата (не полагащите се по закон 11 лв., а 13.23 лв.) и да изрази известни притеснения. Бил е успокоен, че така е по закон, така както продължават да твърдят и досега в МФ", обясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата пред Би Ти Ви.

Според Зарков проблем с надвзетите от партиите милиони съществува, но той не е в законите, според които се отпуска субсидията, а "как те са били четени и изпълнявани" от властта. Той отново повтори позицията на БСП, че настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов, който е отговорен за надплатените пари.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова апелира контролните държавни органи да "бъдат малко по-внимателни при проверките". "Сметната палата през цялото това време е заверявала през всичките тези години и финансовите отчети, и е проверявала изразходваните средства в кампаниите, както и получените", коментира тя , намеквайки, че институцията е проспала разминаванията.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) декларира, че партията й ще върне надвзетата субсидия. "Законът от 2001 г. досега е прилаган по един и същи начин. Неслучайно коалициите, които получават субсидия и са задължени да представят на финансовия министър всяка година своето коалиционно споразумение за това по какъв начин той да им преведе средствата, са го изчислявали по същия начин", обясни тя пред Нова тв. 

Стоянова призна, че субсидия е изплащана и за гласовете "Не подкрепям никого". Според нея това е "техническа грешка".

Управляващите упорито отказват да носят отговорност и настояват, че проблемът е в закона, а не в начина, по който са го прилагали. Затова и във вторник правната комисия в НС прие единодушно законодателни промени, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори. Милионите, които са дадени повече на партиите от 2001 г. насам, остават тайна. Ще се връщат надвзети субсидии само от 2016 г. насам, за останалите има давност.

Дали има нарушение на закона и съответно престъпление ще реши Върховната касационна прокуратура, която бе сезирана от административната прокуратура след проверка на изнесените от "Шоуто на Слави" данни за надвзетите средства. Според ВАП има "извършени престъпления от общ характер от служители на МФ", а партиите спешно трябва  да върнат взетите в повече милиони. Втори пореден ден от ВКП не отговарят на въпроси на "Сега" за какви престъпления става въпрос и кои са евентуалните извършители. 

ОЩЕ ДАННИ

В сряда на страницата си във Фейсбук Слави Трифонов пусна нови данни за партийната субсидия, според които се вижда, че проблемът с надплащането й не е само  от последните 3 г. В задочно писмо до бившия финансов министър Симеон Дянков в първия кабинет "Борисов" Трифонов пише: "През 2012 г. ГЕРБ получават 23 925 000 лв. партийна субсидия. 23 925 000, делено на 1 678 641 получени гласове от ГЕРБ на последните парламентарни избори през 2009 г., прави... 14 лева и 25 стотинки! При законни тогава 12 лева на глас."

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата изплати субсидия за пристигането на 50 000 чужди туристи

07.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

1112 6
ГЕРБ, патриотите и ДПС оставиха открит проблема Златни паспорти

29.10.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

940 2
Кандидат-шефът на ЦИК отсега сне от себе си всякаква отговорност

08.10.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1746 4

Коментари

Хулиган

Сметната палата през цялото това време е заверявала през всичките тези години и финансовите отчети...

Някой да е имал съмнения в компетентността на Сметната палата?

Само като си спомним с каква строгост подхожда всяка година към декларациите на Клуба на милионера, наричан за удобство парламент...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

дена

 Сметната палата трябва ли да знае колко са гласовете за дадена партия , или само да проверява правилно ли е изразходена субсидията ?

Дежурния

 "Започнахме проверка при нас, за да видим защо се е стигнало дотук. Оказва се, че наш служител е ходил до Министерството на финансите в началото на 2017 г., за да попита откъде идва разликата (не полагащите се по закон 11 лв., а 13.23 лв.) и да изрази известни притеснения. Бил е успокоен, че така е по закон, така както продължават да твърдят и досега в МФ", обясни Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на левицата

Лъгането по темата от медийни труженици и труженички е частично обяснимо. Четенето с разбиране не е лесна работа.

Крум Зарков обаче се представя за "юрист" и започва да се прояснява защо се е заел с политика, а не с правни дела.

Влез или се регистрирай за да коментираш