Quantcast
Емигрантите са най-големият чуждестранен инвеститор у нас | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Емигрантите са най-големият чуждестранен инвеститор у нас

Те изпращат по 100 милиона евро на месец на роднините си в България
4 118

От всички капитали, влизащи в България от чужбина, най-голям е притокът на емигрантските пари. Парите, които работещите зад граница изпращат у дома, са горе-долу по 100 млн. евро на месец. Само за периода януари-април гастарбайтерите са превели в България 400 млн. евро, показват данните на БНБ за платежния баланс. Средно на ден у нас постъпват по 3.5 млн. евро, припечелени от емигранти, изчисли Investor.bg. Така за поредна година инвеститор №1 в България се оказват именно българите в странство.

Посочените числа всъщност не дават истинския мащаб на "инвестициите" от наши сънародници. Те показват само парите, преведени по банков път. При това статистиката на БНБ отразява само преводите над 2500 евро и пропуска по-дребните. А има значителни средства, които работещите в чужбина пращат вкъщи "неофициално". Те се пренасят на ръка и тях статистиката не ги лови.

По официални данни от последните години най-много пари пристигат от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Това е лесно обяснимо - именно в тези държави има най-много българи, изкарващи препитанието си. Най-често емигрантите пращат спестени средства на свои близки в родината, за да им помогнат за плащане на битови смети, на кредити, за покриване на разноски за лечение и за учение. Част от сумите, идващи от чужбина, влизат в имотни сделки - за покупка на апартамент, къща, вила. Друга част се насочват към покупката на автомобил.

Най-рядко гастарбайтерите ползват припечеленото зад граница, за да започнат някакъв бизнес у дома - сами, с роднини или с приятели. В годините на високите лихви доста суми влизаха на депозит в български банки, но сега при проценти, клонящи към нулата, тази опция не е особено привлекателна.

Българските емигранти са превели на своите близки в България 2.4 млрд. долара през 2018 г., твърди доклад на Световната банка (СБ) за миграцията и развитието. Тази сума се базира на официалните данни на БНБ, но се опитва да направи оценка за действителните трансфери, отчитайки и неофициалните канали на придвижване на парите.

Въпреки че сумата изглежда внушителна (3.8% от брутния вътрешен продукт на страната), България не е толкова зависима от тези "инвестиции", колкото са например Албания, Сърбия, Армения, Грузия, които получават от своите работещи зад граница граждани прилив на капитал, равен на 9-12% от БВП. Но картината у нас изглежда различна, ако се сравняваме с Румъния, Литва, Естония, където емигрантските пари са от порядъка на 1.8 и 2.6%.

Експерти често коментират, че е погрешно да се правят паралели между емигрантските пари и чуждестранните инвестиции, защото ефектите от тях са много различни. Средствата, които гастарбайтерите изпращат у дома, играят по-скоро ролята на паралелна система за социална защита и не могат да заместят вложенията в производства, услуги и работни места, напомнят икономистите. Според доклад на правителството, представен миналата година, стотици хиляди наши сънародници се трудят в други държави, докато българската икономика "плаче" за работна ръка (само в рамките на ЕС са над 700 000). В документа се съдържа стряскащ извод за загубите, които България търпи от това, че цяла армия от умни, знаещи и работливи хора са заминали зад граница. Пропуснатите ползи за българската икономика заради огромния износ на работна ръка се изчисляват на над 4 млрд. лв. годишно.

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прогнозата на шефа на БНБ: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро

19.12.2020

2577 6
Държавни банкери и чиновници също порязаха закона за личния фалит

15.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2127 7
БНБ удължи мораториума за кредитите

11.12.2020

1151

Коментари

Страници

mick

Емигрантите са най-големите длъжници на България - оставили са родителите си тук, на врата на останалите данъкоплатци да им плащат пенсиите/заради механизма на разходопокривната пенсионна система/ и в същото време им изпращат пари.. т.е.  От една страна данъкоплатците плащат за пенсиите на родителите на емигрантите, от друга.. емигрантите помагат на родителите си..  

 

Демокрацията е гнила работа. Едни плащат, други потребяват.

 

Да не говорим, че емигрантите са изучени в България и вместо да плащат данъци в страната ни.. те отиват да работят за други държави. Че има и едни дето ни поучават. Но за нищо на света няма да се откажат от новите си паспорти. Просто им е удобно от две места да цоцат.

сталкер пустиняк

Демокрацията е гнила работа. Едни плащат, други потребяват.

 

Тук си прав. Ха сега ориентирай мисленето си не към хората, които работят и пращат пари в България, а към тези, които не работят и получават пари от държавата. Например циганите. 

И това ще мине

Предполагам си запознат със пенсионната системата в България и се чувстваш засегнат. 

Всички пенсионирани хора получават процент от това което са внесли докато са работели. Парите се събират във фондове, а при желание на внасящите може да се инвестират от инвестиционни компании с цел по-висока възврашаемост....с риск...можеш да загубиш всичко.

Пенсиите не се плащат от данъкоплатците днес..запомни това! Това е манипулация на управляващите за измиване на ръцете.

Ако пенсионните фондове са окрадени, потърси отговорност от хората които са били отговорни за фондовете където са внасяни парите и от тези които те информират. Те работят в един отбор.

Заблудили са те че робуващите в чужбина носят вина за ниските пенсии в България.

 

 

 

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

Емигрантите са най-големите длъжници на България...

Да не говорим, че емигрантите са изучени в България и вместо да плащат данъци в страната ни.. те отиват да работят за други държави.

 

Онази България дето ме е изучила, не съществува. На днешната мутренска подмандатна територия на гробарските тикви не дължа нищо. Помагам на родителите си. Не очаквам и да получа нещо за 12 г трудов стаж 1-ва категория. Толкова за "цоцането".

mick

Явно ще трябва нов закон за пенсиите - ако децата ти не работят в България.. не трябва да получаваш пенсия.  ;) Така и така децата ти пращат пари ;)

 

Само така, бюджетът ще спре с дотирането на НОИ. Е разбира се има и други неща.. като например първа, втора и трета категория труд.. при изплащането на пенсиите да не се прехвърлят пари от една в друга категория.

Oxoboxo

Явно ще трябва нов закон за пенсиите - ако децата ти не работят в България.. не трябва да получаваш пенсия.  ;) Така и така децата ти пращат пари ;)

 Що за глупост бре? Ако си бачкал над 40 години в България,какво значение има къде са ти децата и какво ти пращат?

ЗТБХЦ

ако децата ти не работят в България.. не трябва да получаваш пенсия.

Еее, само толкова ли?

 

А защо не и да им удрят по сто тояги на голо за всяко дете, което не работи в България?!

hamer

И защо емигрантите, които изпращат пари за оцеляване и потребление на близките си, се наричат инвеститори, а парите им - инвестиции? Аз, когато помагам финансово на родителите си инвеститор ли съм, няколкотостотин лева инвестиция ли са и в какво? Писна ми от глупости.

hamer

Това, че няма други, същински инвеститори, не означава, че парите за издръжка, изпращани от емигрантите са инвестиции, а те - инвеститори. Обратното би оначавало, че плащането от бащата на емигрант на две ракии  в кръчмата е инвестиция, а пиещият и синът му - инвеститори

?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Най голям инвеститор са чуждестранните туристи.

Oxoboxo

да,ама и от тях данъци йок :) 

 

 

peniko

Колега Мик, виждам, че вече са ви отговорили, ама нека и аз да ви го повторя:

Вие май не сте наясно с основния принцип за пенсиониране - пенсията е за прослужено време и вноски от изработеното през това време  възнаграждение (заплата).

Вашата мисъл съвпада с практиките на съвременните финансови дилъри -  дай да похарчим събраното от пенсионно осигуряващите се, а после ще събираме от тези които работят в момента. Излиза - аз днес ви давам 1000 лева (при строго определени условия), а вие след време ми казвате - ще ги върна, ама чакам Ганчо да започне работа и да прави вноски....

А какво правим с хората, които са работили, осигурявали са се, но по здравословни или други причини нямат деца?

Последно: Вярно учил съм България. Имам 17 години стаж преди да замина. Надявам се, че за това време съм си изплатил задълженията по образованието. А за цицането - сега се оказва, че за тези години няма да взема и стотинка. Вземи ги и се почепри, халал .......

 

MAPOH

С нетърпение чакам момента да си изпразня кесията в нечий мутренски джоб?

ЗТБХЦ

Аз, когато помагам финансово на родителите си инвеститор ли съм

Да, инвестираш,  т.е. влагаш средства, в поддържането и удължаването на техния живот, който без влагането(инвестирането) на тези допълнителни средства (за по-добра храна, лекарства, зъболечение и други медицински грижи, и пр.) би бил доста по-кратък.

ИлияНиколов

Не си прав, ЗТБХЦ - при инвестиране се очаква възвращаемост, иначе губи смисъл. Това, което правят емигрантите е помощ; колегата го е обяснил по долу.

dissidentbg

Научете се най-сетне какво означава ИНВЕСТИЦИЯ.

 

НЯМА нищо общо между инвестиция и помощ.

ЗТБХЦ

"Инвестиция" означава много неща, за които ти и хабер си нямаш, поради ограничените си познания по български език.

 

"Инвестирам", "инвестиция" не са само икономически термини (дългосрочно влагане на капитали в производствена, търговскаи пр. дейност), те имат много по-широка употреба.

 

Примери:

 

Въпреки цялото си отчаяние, старецът отдели два дни за почивка. Това бе инвестиция на време, която той вярваше, че по-нататък по пътя ще му изплати дивиденти.

 

В доклада си на пролетния Европейски съвет през 2006 г. Комисията призовава държавите-членки да намалят високия брой на хората, които не са активни поради влошено здраве[13]. Тя подчертава, че ролята на политиката в много сектори е да се подобри здравето за сметка на икономиката като цяло. Разходите за здраве не са просто разноски, те са инвестиция. Разходите за здраве може да изглеждат като икономическа тежест[14], но реалната цена за обществото са непреките разноски, свързани със здравословните проблеми, както и липсата на достатъчно инвестиции в съответните сфери на здравеопазването. Оценено е, че годишната икономическа тежест на коронарната болест на сърцето може да достигне 1% от БВП[15], а стойността на психичните разстройства може да възлезе на 3-4% от БВП

 

Схващаш ли сега защо влагането=инвестирането на пари в собственото или на родителите ти, на децата ти, на близките ти, здраве е инвестиция в българската икономика?

dissidentbg

Ай колко ги разбираш тези неща ЗТБХЦ. Само не ми е ясно откога "инвестиция" е българска дума?

hamer

Съжалявам, но примерите са литературни, образни изказвания и въобще не отразяват понятието инвестиция. По правило всяка инвестиция изисква възвръщаемост и растеж, развитие и доходност. Иначе всяка държавна помощ, оказвана на социално слаби, болни и пр. трябва да се нарича инвестиция. Инвестициите в здравеопазването и образованието  под каквато и да е форма, са наистина инвестиции, защото те се възвръщат чрез удължаване времето на трудова дейност, навлизането на образовани кадри в икономиката, респ. със създадената от тях добавена стойност.  Спорът е терминологичен, но нали обичаме чуждиците, пък и да се правим на интересни... Такива терминологични недоразумения ни заливат ежедневно от медиите, от високите трибуни на властта и откъде ли не....

mick

В България има разходопокривна пенсионна система - т.е. парите за пенсии идват от тези които в момента се осигуряват + още почти толкова от бюджета, т.е. от данъците на работещите.

 

Чак след като се съберат по този начин парите, те се разпределят по една формула която включва и трудовия стаж на пенсионерите. Но ако парите събрани от осигуровки и данъци от сегашните работещи са малко.. то каквито и формули да се прилагат пенсионерите ще взимат малко. Особено ако са много.. в сравнение с работещите.. щото голяма част от децата им са в чужбина. Отделно безработните и т.н.

 

Така, че големите "инвеститори" всъщност източват останалите работещи в държавата. Същото става и с здравеопазването.. щото и там фондът се пълни с пълни осигуровки от малкото работещи.. а се  харчи от всички които имат нужда/а пенсионерите имат най-голяма нужда/. И реално когато децата/работещи/ на сегашните пенсионери ги няма да пълнят  здравната каса.. то и тук имаме недостиг, точно заради емигрантите.

 

 

Този вид пенсионна система разчита на поне малък прираст на населението.. т.е. младите и работещите да са много повече от пенсионерите. Само, че имаме голяма емиграция за младите.. както и малко деца. Т.е. ситуацията е катастрофална. Не само за пенсионерите.. ами и за цялата държава щото държавата/данъкоплатците/ трябва да отделят много пари за пенсии и здравеопазване.. вместо да инвестират тия пари в инфраструктурата с което да се постигне по-високо качество на живот и така по-малко млади хора да напускат държавата.. Например миналата година към 5 милиарда допълнително е вноската от бюджета към НОИ. Отделно не знам как стои въпроса и за здравеопазването. А представете си с тези пари 5 милиарда на година колко много би се подобрила инфраструктурата в държавата. С толкова пари само една година всички магистрали могат да се построят, следващата всички пътища.. и т.н. 

 

Вариант може би е всяка година държавата да тегли по 5 милиарда заеми за да си връзва дупката в пенсионната система, вместо да ги взима от инфрастуктурата на държавата/във формата на неизвършени ремонти и неизградени магистрали да речем/. Да.. ама управляващите искат да имат дори бюджетен излишък, който формират просто като спрат всякакви ремонти.. и чакат само на европомощи, а с излишъка да си правят партийни далаверки.

 

 

ЗТБХЦ

т.е. парите за пенсии идват от тези които в момента се осигуряват

 

Не, не идват от там. Парите идват от пенсионния фонд, в който хората са били задължени от държавата да правят вноски 40+ години, та да могат, когато вече не са работоспособни, да се издържат с тези отделени настрана пари. Така че пенсиите им идват от тия пари, а не им ги изкарва някой. Те са си ги изкарали.

ИлияНиколов

Пак не сте прав - с тези пари, които  са били удържани от сегашните пенсионери 40+ години, са плащани пенсиите на предишните, които са се пенсионирали докато сегашните са били в работоспособна възраст; Мик добре ви го е обяснил.

dissidentbg

"Българските емигранти са превели на своите близки в България 2.4 млрд. долара през 2018 г."

 

Което е 2.14 милиарда евро. Плюс 1.5 милиарда евро от ЕС прави 3.64 милиарда евро доход за България през 2018г или 520 евро на глава от населението. 

 

Сега, от статистическият доход на глава от населението извадете 520 евро и ще получите истинският/заработеният доход на глава от населението. Получава се, България да е под нивото на Северна Македония.

 

 

SSlavov

Включи и лихвите , застраховки ,рента , подкупи и т.д. и ще останем без пр-во на стоки и услуги

SSlavov

Римляните са давали пенсии на всички , които са извън групата Dum spiro, spero.

За България може да се трансформира - Докато дишам  -  без пенсия

dissidentbg

Когато живееш, работиш в чужбина и превеждаш пари на роднини в България ти НЕ ИНВЕСТИРАШ. Защото НЕ КОНТРОЛИРАШ парите които превеждаш.

Можеш да си въобразяваш, че брат ти в България с тези пари ще храни децата си или ще плаща за лекари, а той просто ще си купи айфон или айпад или дори ще си купува алкохол за да се напива всеки ден. .

Хумангоид

240 милиона евро ДДС годишно...

Колко му беше на Гербаши излишъка?

nanyac

Чета мненията и все повече добивам усещане че живеем в страната на лакомите некадърници.

От какъв зор работещи в чужбина трябва да плащат данъци в България, вместо в икономиката, която им е осигурила условия за работа? Какво искате, може би да плащат двойно, защото са били достатъчно глупави да печелят повече?

Не ви ли стига фактът, че в българската икономика се внасят пари срещу нищо? Чист келепир бе, какво сте недоволни? Ако искате данъци - създайте условия тези хора да работят тук и да си ги плащат тук. Дотогава получавате само ДДС върху всяка внесена от тях стотинка. Какво, малко ли ви се струва? А тия тукашните инвеститори да не би да дават повече? Превъртат се едни пари от джоб в джоб и надуват брояча на БВП с чалга и бетон. Реален приход в икономиката - отрицателен, защото повече пара излиза от България, отколкото влиза.

За сравнение: през 2018 филипинските моряци и гастарбайтер са внесли  в страната 6.4 милиарда долара. Тяхната държава оценява това, след като си имат специално министерство, което да подпомага тази дейност.

А у нас мъдри уманитари сън сънуват как да завърнат успелите инженери и специалисти, защото без стадо за доене тяхната собствена безполезност става очевадна.

pbdan

Като се пенсионират там и като се сдобият с наследствена къща тук от починалите си родители се сещат за по-ниския стандарт на живот у нас и се завръщат. Вече цялата голяма пенсия харчат тук. В същото време други млади емигрират и пак пращат пари на родителите си. Е, не всички правят така, но голяма част.

Manrico
снимка на Manrico

Чета мненията и все повече добивам усещане че живеем в страната на лакомите некадърници.

За страната не си прав, макар че има много лакоми некадърници. Виж, за форума или поне за болшинството от него...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш