facebook
twitter

Първа страница

"Ела бе, момиче, да ми гласуваш където трябва"

Машинният вот протече с доста проблеми за участниците в изборния процес
11 466
Иван Тодоров се отнася с настроение към патилата си, застанал пред инструкциите за машинен вот, от които май голяма полза няма. Снимка: Диян Иванов

Варна, секция в Икономическия университет, малко след 10.30 часа. Мъж на около 60 години пристъпва към изборната комисия. Попитан е машинно ли ще гласува, или по стандартния начин. "Няма значение", свива рамене той, насочвайки се към машината. Дават му карта. Следващите 90 секунди протичат така:

Човекът стои зад екрана, натиска го няколко пъти с пръст. Пред него, без да вижда самия монитор, стои прав служител на комисията, който очевидно е там, за да съветва при затруднения. "Абе, нещо не става", казва гласоподавателят. "Натиснахте ли "Преглед", пита някой от комисията. "Да, ама не става, блокира", отвръща той. "Не може да блокира, натиснете…", чува се нов глас. "Абе, натискам, ама не помръдва". Питат го дали е вкарал картата докрай, дали е натиснал туй или онуй. "Абе, момиче, ела тука да ми натиснеш където трябва, няма страшно, ела…", поизнервя се той, молейки жена от комисията да натиска екрана вместо него. Тя пристъпва леко, поглежда, мижейкислед стотни на колебание се дръпва. По-оправен е неин колега, който успява да надникне откъм екрана: "А, блокирала е наистина!". След още малко залисия вотът е упражнен. Финалът обаче е изненадващ: "А, ама то не отчете преференцията!", казва гласоподавателят. Питат го дали я е отбелязал, той отговаря отрицателно, след което е полят със здрав разум: "Трябваше да я отбележите!".

Мъжът се казва Иван Тодоров. "Ами исках да гласувам машинно, гледал съм им клиповете с указанията, ама явно не става тази работа. Изкараха картата накрая и я вкараха пак, за да заработи уредът", обяснява на излизане той. Смее се, не личи да възприема като край на света неуспеха с преференциятаС нея или без - все тая, просто след ошашавянето е забравил да я отбележи. Край него жена преписва име от таблото с листите, очевидно за да го запомни - понеже индивидуалните кандидати не са посочени в бюлетината.

Пак във Варна имаше проблем и в 41-ва секция в Руското училище. "Беше 7.10 часа. Казаха, че машината не работи. Извиниха се. На излизане пак се извиниха", обясни гласоподавателят Свилен Иванов. Подобни сигнали бяха многобройни от цялата страна. Във Видин например една от машините даде дефект още в деня за размисъл, а техниците обяснили, че не може да бъде поправена или подменена. На две места в страната имаше и недоставени машини.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче не прояви особена тревога.  "В 7 секции е преустановено машинното гласуване. Случаите са прекалено малко като процент от общо 3000 машини", заяви говорителят й Александър Андреев в деня на вота. Машинното гласуване било спряно именно във видинска секция и още в Кърджали, Перник, Сливен, Шумен и две софийски урни. На други 5 места пък вотът бе временно преустановен. Едно от тях бе в софийския район "Подуяне", а другият говорител Таня Цанева описа проблема така: "За съжаление, при откриване на изборния ден и при първоначалния протокол - нулевия, не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната избирателна комисия, че в две секции машините са разменени. Това означава, че когато флашпаметите пристигнат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъдат разчетени". Тя заяви още, че ще се наложи ръчно преброяване в тези две секции. В самото начало на изборния ден пък бе съобщено, че в Перник, Кърджали, Добрич и Пазарджик гласуването се е забавило малко. 

Проблемите всъщност започнаха още в събота. Неразбирателство между доставчика на машините "Сиела Норма", МВР и членове на секционни комисии доведе до среща в ЦИК по въпроса. Проблемът бе кога точно и колко време отнема инсталирането на машините. "Има проблеми с полицията. Почти всички техници са "арестувани", заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева. "На много от местата хората трябва да седят и да чакат", потвърди Иван Тодоров от фирмата. Опонира им директорът на Главна дирекция "Полиция" Христо Терзийски: "На много от местата техниците смятаха, че сутринта, като отидат в 6.00 часа и си получат машините, едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции".

В крайна сметка ЦИК отново отчете разминаванията за незначителни, "стиковката" като цяло била добра.

"Абе, какво да ви кажа, и избирателите, и ние се учим в движение", каза пък член на секционна комисия от Пловдив в отговор на въпрос доколко самата комисия е в час с машинния вот. Тъй де, цял ден вчера бе едно поредно голямо учене.

НЕДОВЕРИЕ

Като цяло машинното гласуване всъщност не създава сериозни проблеми, сочат наблюдения на репортери на в. "Сега". Не навсякъде обаче се спазваше изискването всеки гласоподавател да бъде питан по какъв начин иска да гласува - машинно или с хартиена бюлетина. Често избирателите, особено по-възрастните, проявяват недоверие към новата технология. Машините след проблема със сертифицирането им бяха доставени в секциите, монтирани и тествани буквално в последния възможен момент. Повечето от политиците от своя страна предпочетоха хартиените бюлетини. Затова и едва ли е изненадващо защо въвеждането на напълно машинно гласуване се отлага с години. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партийни мравки дръзко налазиха Борисов

04.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6951 4
Цветанов откри "убедени атлантици" в отломките от ГЕРБ-Видин

05.06.2020

2283 10
ГЕРБ се опитва да потопи скандала във Видин с нови членове

04.06.2020

Обновена

2037 6

Коментари

protor

Някой плаща ли ви да плюете по машинното гласуване? Аман от вас, дето ни продънихте ушите в тоя вестник как вотът щял бил да се провали. Сега пък някаква пенция забравила да пусне преференция. Въх, ужас!

дядо яга

абсолютно съгласен...лесно и просто...и бързо. само дето е безумно скъпо...но това е благодарение на милите ни управленци....да наемеш за само един ден машина, каквото и да е тя,на цената и за закупуване, като си сигурен че ще ти трябва пак и пак, е предателство към нацията...просто нова схема за източване...милионен

Миряна Б.

 

В последния момент бяха сменили стаята в училището, където винаги гласуваме. Съответно липсвахме в избирателните списъци. Някой от коридора изкряка: Багайте в 34 стая, на другия край на коридора. Там си бяхме в списъка. Грабнах хартиена бюлетина и в бялата стаичка я разгадавах половин час. Не я разгадах и писах в полето партията и преференциалния си избраник. Сигурно гласът ми е невалиден. Голям праз. Европа да му мисли. Лиших я от свестен депутат. Много ядове съм й набрала. От кривите краставици до санкциите срещу Русия. и дивашкото отношение към Орбан.А също и оная работа с тировете, дето Макронът ни скрои капан. Чувствам се в положението на одеските панамени старчета, останали без Паневропа. Мечтата се изпари. Туск и Юнкер не са умни глави.

Gautama
снимка на Gautama

На мен машинното гласуване ми хареса. Лесно и бързо. 

Създаваше усещане за казино.

То и очаквания резултат е като при комар.......може и да спечелиш, ама по вероятно не.

 

Скитник-1

    Бях в комисия където имаше машина и видях целият процес. Само не разбрах кое в цялата история е "машинно".  Да ,някой е прибрал пари около наемите. Натискането на бутоните - добре. Аз не видях човек да се затрудни. ВСИЧКО друго беше хартия. Флашката е само заблуда за страничния наблюдател. В хартиените протоколи се вписваха на ръка резултатите от  хартиената разпечатка от машината.  Така че, браво на организаторите които желаят да се ползват само хартиени бюлетини. За работата на комисията това е просто двоен труд.

 

duzov2

Сега малко информация относно машинното гласуване от втора ръка. От втора ръка, защото жената беше в секция с машинно гласуване и ми разказа всичко. Аз гласувах машинно и нищо трудно и сложно няма. Както писах вчера, достатъчно е да познаваш числата. Разликата между машинната бюлетина /тази която излиза на екран/ и хартиената е, че хартиената е на един лист, докато машинната е на два. Трябва да "прелистиш". Тъпото е, че никой не е обаснил на членовете на СИК, че протокола, който излиза от машината не отчита преференциите и бюлетинките трябва да се преброят на ръка и да се попълни друг протокол за машинното гласуване. Българска работа!

Работил съм с принтери на BIZЕRBA. В тях можеш избереш партията и да гласуваш. Накрая на деня може да ти даде подробна информация за коя партия колко гласа са пуснати. Предлогам, че с малки доработки на софтуера, ще може и преференциите да отчита. Възможностите за манипулации са сведени до 0, а грешното гласуване може да се отстрани веднага. Един такъв принтер, барабар с електронната везна към него струваше около 6 000€. Сигурно без везната ще е по-евтино.

inventus

На мен също любезно ми предложиха да гласувам машинно . Ела да видиш    казват. Много е кефско. Обаче аз ...тежкар. Не  казвам! За пет минути удоволствие после пет години да страдам? Правил съм ги тия грешки ...вече не искам. Предпочитам ръчно да им го тура.И така направих.

Nigel

На мен също ми отне поне 5 минути за да гласувам по "бързия, лесен и удобен начин". Просто тъч-скрийнът на машината не реагираше в цялата лява половина, където са квадратчетата с имената на партиите.

След двукратно преминаване към втора и обратно първа страница, изваждане и вкарване на картата и натискане на "Преглед" накрая реагира и успях да гласувам.

Професионално се занимавам с няколко нива по-сложна техника, затова не мога да обвинявам пенсионери на които опитът с технологични устройства често е ограничен до подарения им стар смартфон на внука.

 

Дали софтуерът не е "дотакован", дали тъч-скрийна е прекалено нечувствителен не знам. Във всеки случай наемането на машини за еднократно гласуване на тази цена е безумно разхищение на обществени средства.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×