Quantcast

Медия без
политическа реклама

Двусмислено изявление на Макрон разбуни българската държава

04 Ноем. 2019ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Според премиера Борисов френският президент го е уверил, че "никога не е критикувал българските граждани, работници или институции".

Интервю на френския президент Еманюел Макрон, в което той споменава българското и украинското участие в трафика на нелегални имигранти към неговата страна, разбуни българските политици и държавни институции. Поводът бяха медийните информации, че пред френското крайнодясно списание Valeurs Actuelles Макрон е изразил предпочитание към „легалните мигранти от Гвинея или Кот д’Ивоар … вместо нелегалните украински или български банди“.

Първи реагираха украинските власти, които поискаха разяснения от посланика на Париж в Киев. Това принуди и българските институции да се задействат. В събота българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че нейното ведомство е изпратило протестна нота към френската страна, а в понеделник привиква за обяснения дипломатическия представител на Париж у нас Флоранс Робин. Самата Захариева определи думите на френския държавен глава като обидни.

Намеси се и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви изявлението за „поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта“.

Накрая реагира и премиерът Бойко Борисов и съобщи, че френският президент се е свързал с него, за да увери, че разпространената информация не отговаря на истината. „Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции“, написа във Фейсбук Борисов. В неделя обаче премиерът изведнъж обяви, че Макрон трябва да се "издължи" на страната ни заради своите думи, като й осигури подкрепа за Шенгенската зона, за т.нар. чакалня на еврозоната, и дори да обърне позицията си по пакета „Мобилност“. И се захвана нескопосано да пояснява какво е имал предвид френският държавен глава: "Макрон иска да каже, че в Европа живеят много лоши хора: и французи, и българи, немци и всякакви, а едни прости хора мигранти, които са идвали и влизат там, ние се отнасяме с тях като с най-големите врагове – това е искал да каже".

В деня за размисъл се обади по темата и президентът Румен Радев, който оцени случилото се като опит външната политика „да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар“. И натърти, че амбициите на Макрон за европейско лидерство „ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото остава съмнение за чертаенето на нови разделителни линии“.

 

ПРЕВОД

Румен Радев предупреди, че подобни изказвания трябва да бъдат внимателно превеждани и анализирани, за да не се стига до непремерени официални реакции. Думите му съвпаднаха с появяващите се коментари, че изречението в интервюто, засягащо страната ни, е неправилно преведено. „В него се казва: „Предпочитам легални хора, отколкото такива чрез нелегалните украински и български канали.“ Няма думата „граждани” и „банди”“, съобщи кореспондентът на bTV в Париж Десислава Минчева.

Още по темата