facebook
twitter

Първа страница

Доган получава нов подарък от държавата за ТЕЦ "Варна"

Вече е осигурено финансиране за разширяване на канал по пътя към порта на почетния председател на ДПС
6 258
Портът до ТЕЦ "Варна" очаква бързо развитие.

Водното трасе към порта на Ахмед Доган и други пристанищни съоръжения ще бъде реконструирано от държавата, за да могат да влизат по-големи кораби, стана ясно вчера на конференция във Варна. "Плавателният канал, свързващ Черно море с Варненското езеро, ще бъде удълбочен с два метра и ще увеличи максималното газене на корабите на 13.5 метра. За проекта вече има осигурено финансиране и той може да бъде завършен до две години", заяви във вторник шефът на предприятие "Държавна инфраструктура" Ангел Забуртов, цитиран от Дарик радио.

Той не уточни стойността на проекта, но е възможно средствата да дойдат по линия на европрограмата "Морско дело и рибарство", по която има предвиден ресурс за изграждане и модернизиране на пристанища. Портът, в който инвеститор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, се намира на брега на Варненското езеро, непосредствено под ТЕЦ-Варна. На него някога се разтоварваха въглища за централата. През 2017 г. фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър Данаил Папазов купи неработещата централа с прилежащото й пристанище от ЧЕЗ. Няколко месеца по-късно мажоритарният фирмен дял се оказа в ръцете на почетния председател на ДПС.

Практически удълбочаването е залегнало в стари стратегически документи. Досега обаче нямаше финансиране. За предстоящото прокопаване през май съобщи и министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че така ще се подобрят възможностите за развитие на терминалите във Варненското езеро.

Освен "Порт Доган" по водния маршрут са още съоръжения от държавното варненско пристанище, както и друга частна инфраструктура. Морски специалисти приветстваха принципно намеренията, но обясниха, че за да има полза от всичко това за терминалите на "Варна - запад", удълбочаването следва да стигне до него. Географски портът на Доган - Папазов е по-близо до морето, затова има притеснения дали "случайно" парите за ремонта няма да стигнат само до прокопаване до теца.

Това е поредният жест от страна на държавата към Доган, след като в началото на септември се разбра, че "Булгартрансгаз" ще инвестира над 1 млн. лв. в реконструкцията на станция "Страшимирово", която захранва теца със синьо гориво. Така на практика още догодина едновременно ще могат да работят и трите блока на централата. В момента в действие е само един от тях. Тецът всъщност не разчита основно на производството на електроенергия, а на приходите от студения резерв.

През юни тази година Папазов покани журналисти да разгледат придобивките на теца и обясни, че първоначалното намерение било "Сигда" да вземе само пристанището, но ЧЕЗ желаели да продадат и енергийните мощности. Макар Папазов да спомена, че Доган имал идеи спрямо теца, стана ясно, че именно пристанището е в основната на бизнес идеята. Предвижда се модернизиране на кейовите места, изграждане на голям зърнен терминал и привличане на чужд инвеститор.

 

ТОПЛО-СТУДЕНО

Трудно тандемът Доган - Папазов може да се оплаче до момента от държавата. През лятото стана ясно, че ТЕЦ-Варна ще получи 26.5 млн. лв. за поддържане на т.нар. студен резерв до средата на 2020 г. Това означава, че централата на практика ще получава пари, без да работи - тя трябва да се включи единствено ако това се наложи - например при много студено време, когато потреблението е извънредно голямо и останалите мощности се задъхват. Освен теца на Доган пари за "ток на склад" вземат и редица централи, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, чието име отново нашумя покрай горенето на отпадъци. Пари за студен резерв получават "Бобов дол", "Марица 3" и "Топлофикация-Русе". Със символичен дял със студен резерв тази зима ще участват и държавната "Марица-изток 2", както и "Биовет" на братя Домусчиеви.

 

 

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Местан: Борисов стана част от сараите, вместо да ги разгради

29.09.2020

2633 15
"Златна роза" за пръв път от 38 г. ще е и онлайн

18.09.2020

162
4 израелки са арестувани във Варна с упойваща трева за 3 млн.лв

14.09.2020

2175 16

Коментари

дъртреалист

Глупава статия.

Държавата е длъжна да поддържа плавателния канал на езерото.

Luft hans

Вярно бе! Държавата е длъжна да поддържа канала, като го удълбочи с още един метър над проектната дълбочина от  минус 12,5. Ей такава поддръжка иска всеки "инвеститор" от вида на Председателя.

Що не сметнеш колко милиона ще струва тоя метър на гарантираната ширина и откоси, а?

дъртреалист

Даже 14,50 м трябва да сстане, за да конкурира Констанца.

 

nanyac

Нереде Констанца, нереде Езерово :)

Конкурент от махленска величина, а по европейските коридори Езерово духа супата.

Този порт е по-скоро конкурент на Варна Запад, особенно ако не се драгира и следващият канал.

Stern

Не е подарък, а възмездие. ДПС са най-сигурната подкрепа на режима на ГЕРБ в управлението на държавата, подкрепят ги за всеки закон или финансов въпрос в парламента. 

Та просто герберастите овъзмездяват тази подкрепа.

Непримирим

Защо не се уточнява, че Доган получава 25 млн. за студен резерв, който централата няма как да гарантира, защото не може да бъде пусната?!

Luft hans

Шести блок може да се пусне на газ и да даде поне 200/220 МВт от 260, ако "Страшимирово" има капацитет в момента. Проблема е, че хората които са назначени на работа са недостатъчни за нормална експлоатация, а пуска ще е в екстрена такава.

HerrSpeck

Как ще се пусне на газ и как точно ще охлаждат генератора и това в рамките на срока предвиден в договора?

сталкер пустиняк

Ей, другарчета от ГЕРБ. Нали не управлявахте с ДПС? Какво стана? 

Ма Ловкия не ще да се весне под такива теми, сократа също. 

Luft hans

Какво му е на водо/водородното охлаждане на генератора?

Интервал

"Оправянето" няма как да "стане". Твърде голяма част от народа ни, дори и да псува по управляващите, все пак иска да е на тяхно място или поне близо до баницата. Отделно, колко време ще мине, докато стоплят, че управляващата коалиция днес е герб/дпс/бсп, придворните патерици и медиите. Чак след промяна в мисленето на хората, ще има промяна в управлението на страната. Всеки законен начин за търсене на промяна е париран, защото на практика са приватизирани и институциите и медиите. Всеки незаконен - веднага ще е тероризъм, преврат, хибридна война и борба срещу ЕС и НАТО. Сега всеки протестиращ може да бъде обявен за платен/луд/шпионин/малоумен и така нататък. Та народът трябва да започне да мисли логично и самостоятелно, за да има реална обща нетърпимост към положението сега, а не просто приказки на маса. Дори утре, някой да успее да изпъкне и да поведе недоволните, а и да успее да свали днешната власт, до няколко години новата власт ще възпроизведе пороците на старата. Дори малоумен сценарий, като "Спасителя" вече мина три пъти. Даже не се стараят, предвид личността на последния Спасител. Когато окончателно се трансформира във Вожд, няма и да се налага.

Krasimir Chenov

2020 година е на прага ни. Спира финансирането по много от европейските програми. Затова и олигарсите стават все по активни в "инвестирането" в проекти - като за последно. Едновременно с това се наблюдава активирането на антиевропейската и проруската реторика. Със спирането на европейското финансиране , намалява и интересът на олигархията към ЕС и преориентиране към Евразийския проект който отговаря на на модела на икономическо , финансово и нравствено поведение на родната олигархия която в голямата си част е свързана с руската олигархия. Русофилите в българия вече официално обявиха , че се целят в откъсване на България от ЕС и вкарването й в орбитата на Русия , кието след 2020 година е много реалистичен вариант. Сценката с прокурорската атака срещу Председателя на Русофили е ход за избелване на антиевропейската кампания на Русофили. След два месеца от обвиненията в шпионство няма да остане и точица върху реномето на Председателя на русофили и той ще започне открито да пропагандира Булексит за България. КГБ агента Меди Доганов ще бъде възнаграден с още един ТЕЦ за гаранцията му за поведението на ДПС електората при напускането на ЕС. 

blue_fish

Дали заради Доган или защото му е дошло вемето, удълбочаването на канала е нещо, което отдавна трябваше да се случи, но не става ясно, дали това включва и канал 2, който свързва Варненското с Белославското езеро където е Пристанище Варна запад и Фериботния терминал. Удълбочаването и на двата канала ще даде възможност както на ТЕЦ-а, така и Варна Запад да удълбочат корабни места и да приемат по-големи кораби.

Нищо не се казва обаче за максималната допустима височина на корабите, която сега е ограничена от Аспарухов мост и кабели при канал 1 и от кабели при канал 2. Особено при канал 2, при температура на въздука под 5 градуса, макс. допустима височина е 41.78 м, което ако не се промени, в известна степен обезсмисля удълбочаването му, както и това на Варна Запад.

аиг3

Че ГЕРБ управлява в тясна симбиоза с дпс е ясно на всеки. Може да се проследи по вестниците на шиши. Докато беше правителството на ОРешарски яко плюене по Борисов. Но след това се разбраха и виждаме пълна промяна.

Въпросът е защо БСП си трае и мишкува по този въпрос? Нищо не са казали против Доган или Пеевски, а това е благодатна тема. Даже,  на практика, бламираха собствения си кандидат и оставиха и бюрото за контрол на СРС в ръцете на Пеевски. Ако БСП неясно как спечелят изборите нищо в това отношение няма да се промени. Ще си управляват с дпс като старши партньор в сянка а пеевски ще наддава необезпокояван.

blue_fish

Какво да кажат БСП? Нали формално те предложиха Пеевски навремето. Нали тогава, на един митинг в София, на който бяха докарани с автобуси стада "привърженици" от цялата страна, Станишев се прегръщаше с Доган и му се извиняваше.

Apolitichen

Станишев се прегръщаше с Доган и му се извиняваше.

Тц, с Лютви Местан се целуваха. После заедно внесоха закона за изменение закона за ДАНС, та Мамин Прасчо да се втъкне в него. Колко скъпо излиза една целувка - рекет (на съпартийци) и след рекета - оставка, и на примиер, и на председател на партия (и за двамцата - Станишев и Местан), и председател на парламент (Михаил Михов - четвъртия вносител за Пеевски). А “Сивият кардинал” (Христо Бисеров, вносителят, който не знаеше, че е вносител) го разболяха ... от недоказани обвинения.

blue_fish

Съгласен съм ?

Интервал

Хидротехник Ахмед все пак си купи и пристанище. Когато Варна-Изток стане изцяло кръчми и яхти, доста товари могат да бъдат пренасочени към пристанището на хидротехника. Напълно нормално е и Той да му помогне, независимо, че на приказки постоянно бори ДПС и "комунистите".

nanyac

...и министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че така ще се подобрят възможностите за развитие на терминалите във Варненското езеро.

Зер и Леспорт(ТИМ) ще да изкярят.

blue_fish

Може би, но при тях яко удълбочаване трябва, а онази рекичка май постоянно прави наноси. Освен това, кейовата им стена е по-къса, та ще трябва да удължат пристанището на юг, каквито изработени планове имаха в началото. Не знам настоящите им кранове дали имат капацитет да товарят например 50 хил. тонен кораб.

nanyac

Крановете са калпави, но за насипно не трябват, има по-добър вариант:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=3TqEBGTgBW0

 

HerrSpeck

 В Констанца се построи много голям зърнен терминал както и терминал за втечнен газ наште докато се борят за разпределянето на баницата румънците ни изпревариха

Luft hans

С наносите нямат проблеми, защото това е охлаждането на котлите на ТЕЦ-а плюс преливника на сгуроотвала. Обаче кейовата им стена е къса, с ниска товароносимост, а крановете са колкото да не е без хич. За дървесина като едно време стават, плюс агнета за арабите. Ама там инфото ми е с 20 години давност.

nanyac

Не бих казал, че кейовата стена е къса, а по-скоро ограничена от дълбочините, ако се изкопае в северната част ще поеме нормален "хенди".

Разгънати 4 жп линии и един портален кран по средата. За зърнената кампания проблем са всъщност камионите, на които им трябва километър паркинг.

Invisible

   Пак добре, че Доган не обича много, много Турция.

   

Влез или се регистрирай за да коментираш