facebook
twitter

Първа страница

Българите са на опашката в Европа по достъп до природен газ

Жалба е на път да провали изграждането на "Турски поток" през страната ни
702
 Снимка: БГНЕС
Ресорният министър Теменужка Петкова трябва да бъде един от основните преговарящи за новите цени на газа. На заден план е шефът на "Газпром" Алексей Милер при едно от последните си посещения у нас.

На фона на правителствените заявки и приоритети, свързани с чистия въздух и с чистите източници на енергия, се оказва, че България е на опашката по достъпен за населението природен газ. В изследване за количествата, които могат да се купят с една средна заплата, страната ни е поставена на 31-во място от общо 33 държави в Европа през първата половина на 2019 г. Най-зле е ситуацията в Украйна, а след нея се нареждат Сърбия и в България.

Излизането на рейтинга съвпадна с новината, че изграждането на "Турски поток" през България е на път да се провали заради жалба на един от отстранените участници в търга. Това допълнително ще усложни опитите за разнообразяване на източниците на синьо гориво.

Класацията за достъпа на гражданите на отделните страни до природен газ е публикувана от РИА "Новости" и е изготвена по данни на Центробанк, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните. Данните показват, че количеството газ, което можем да си купим със средната заплата в нашата страна, е 1152.9 кубически метра. Сърбия е едно място пред нас - на 30-о, с 1184.8 кубически метра.

Най-малко количество газ могат да си позволят да купуват гражданите на Украйна. Със средните си доходи украинците биха си позволили малко повече от хиляда кубически метра. Цените на газа в Украйна по европейски стандарти са ниски, но в същото време страната има много ниски заплати.

На обратния полюс е Люксембург. Във Великото херцогство могат да си купят най-много газ със средната си заплата - средно 7870.1 куб. м. Цените на газа в страната са сравнително ниски, докато средната заплата е една от най-високите в Европа, показват данните на РИА "Новости". На второ и трето място са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7521.4 и 6651.6 куб. м. В Казахстан заплатите са сравнително ниски, но цените на газа, както и в Русия, са сред най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга, изтъкват от РИА "Новости". Следват ги Великобритания и Германия. Сред десетте страни с най-добри условия за жителите си по отношение на газа са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания. Турция е на 16-о място с 2016.5, а Гърция на 19-о с 1925.9 куб. м газ, достъпен за хората.

В проучването изобщо не се говори за физическия достъп до газопреносната мрежа. Нейното развитие изостава значително в сравнение дори със съседните ни страни, докато в повечето държави от ЕС достъп до природен газ имат и най-отдалечени населени места.

СИМВОЛИЧНО

Държавната компания "Булгаргаз" поиска от енергийния регулатор намаление на цената на природния газ за третото тримесечие с нищожните 0.6%, което на практика няма да се усети от потребителите. Ако регулаторът се съгласи, цената ще стане 44.90 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Символичното намаление се дължи на "договорените от "Булгаргаз" алтернативни доставки на по-ниски цени в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик", се казва в съобщението на компанията. Неотдавна бе съобщено, че за първи път в страната ни ще бъде доставен втечнен газ от САЩ, чиято цена е под тази, на която "Газпром" доставя синьото гориво у нас. Искането на "Булгаргаз" идва и няколко дни след като при посещението си в Санкт Петербург президентът Румен Радев посъветва правителството на Бойко Борисов да бъде "по-активно" и "не толкова срамежливо" в преговорите си за цената на руския газ. Темата е била коментирана на среща в присъствието на генералния директор на "Газпром" Алексей Милер.

 

ОСПОРВАНЕ

Изграждането на т.нар. "Български поток" е пред провал, предаде "Медиапул". Причината е, че саудитският консорциум "Аркад", който бе отстранен от поръчката за изграждането на трасето на "Турски поток" през България и бе заменен от конкурента си - свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България", обжалва това решение на "Булгартрансгаз". Така до произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията поръчката за над 2.2 млрд. лв. без ДДС се спира и с това на практика временно се блокират намеренията на правителството за регионален газов хъб и борса за природен газ в България. Реално трасето няма как да бъде изградено в срок и българското дружество е заплашено от финансови неустойки заради това, че няма да спази договора си с "Газпром" за транзит на конкретни количества газ от началото на 2020 г. от Турция до Сърбия. В края на май "Булгартрансгаз" съобщи изненадващо за смяната на избрания строител на 474-километровото трасе на газопровода през България. Мотивът за отстраняването на "Аркад" беше невнесена в законовия 30-дневен срок документация за подписването на договора.

 

Все още няма коментари

Още

Топлофикациите ще обявят до 15 юли колко ще възстановят на абонатите

26.05.2020

482
Концесиите за добив на подземни богатства ще стигат до 60 години

21.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

871 4
КЕВР свали цените на природния газ за януари-март

20.05.2020

293 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×