facebook
twitter

Първа страница

Българите са на опашката в Европа по достъп до природен газ

Жалба е на път да провали изграждането на "Турски поток" през страната ни
682
Снимка: БГНЕС
Ресорният министър Теменужка Петкова трябва да бъде един от основните преговарящи за новите цени на газа. На заден план е шефът на "Газпром" Алексей Милер при едно от последните си посещения у нас.

На фона на правителствените заявки и приоритети, свързани с чистия въздух и с чистите източници на енергия, се оказва, че България е на опашката по достъпен за населението природен газ. В изследване за количествата, които могат да се купят с една средна заплата, страната ни е поставена на 31-во място от общо 33 държави в Европа през първата половина на 2019 г. Най-зле е ситуацията в Украйна, а след нея се нареждат Сърбия и в България.

Излизането на рейтинга съвпадна с новината, че изграждането на "Турски поток" през България е на път да се провали заради жалба на един от отстранените участници в търга. Това допълнително ще усложни опитите за разнообразяване на източниците на синьо гориво.

Класацията за достъпа на гражданите на отделните страни до природен газ е публикувана от РИА "Новости" и е изготвена по данни на Центробанк, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните. Данните показват, че количеството газ, което можем да си купим със средната заплата в нашата страна, е 1152.9 кубически метра. Сърбия е едно място пред нас - на 30-о, с 1184.8 кубически метра.

Най-малко количество газ могат да си позволят да купуват гражданите на Украйна. Със средните си доходи украинците биха си позволили малко повече от хиляда кубически метра. Цените на газа в Украйна по европейски стандарти са ниски, но в същото време страната има много ниски заплати.

На обратния полюс е Люксембург. Във Великото херцогство могат да си купят най-много газ със средната си заплата - средно 7870.1 куб. м. Цените на газа в страната са сравнително ниски, докато средната заплата е една от най-високите в Европа, показват данните на РИА "Новости". На второ и трето място са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7521.4 и 6651.6 куб. м. В Казахстан заплатите са сравнително ниски, но цените на газа, както и в Русия, са сред най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга, изтъкват от РИА "Новости". Следват ги Великобритания и Германия. Сред десетте страни с най-добри условия за жителите си по отношение на газа са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания. Турция е на 16-о място с 2016.5, а Гърция на 19-о с 1925.9 куб. м газ, достъпен за хората.

В проучването изобщо не се говори за физическия достъп до газопреносната мрежа. Нейното развитие изостава значително в сравнение дори със съседните ни страни, докато в повечето държави от ЕС достъп до природен газ имат и най-отдалечени населени места.

СИМВОЛИЧНО

Държавната компания "Булгаргаз" поиска от енергийния регулатор намаление на цената на природния газ за третото тримесечие с нищожните 0.6%, което на практика няма да се усети от потребителите. Ако регулаторът се съгласи, цената ще стане 44.90 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Символичното намаление се дължи на "договорените от "Булгаргаз" алтернативни доставки на по-ниски цени в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик", се казва в съобщението на компанията. Неотдавна бе съобщено, че за първи път в страната ни ще бъде доставен втечнен газ от САЩ, чиято цена е под тази, на която "Газпром" доставя синьото гориво у нас. Искането на "Булгаргаз" идва и няколко дни след като при посещението си в Санкт Петербург президентът Румен Радев посъветва правителството на Бойко Борисов да бъде "по-активно" и "не толкова срамежливо" в преговорите си за цената на руския газ. Темата е била коментирана на среща в присъствието на генералния директор на "Газпром" Алексей Милер.

 

ОСПОРВАНЕ

Изграждането на т.нар. "Български поток" е пред провал, предаде "Медиапул". Причината е, че саудитският консорциум "Аркад", който бе отстранен от поръчката за изграждането на трасето на "Турски поток" през България и бе заменен от конкурента си - свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България", обжалва това решение на "Булгартрансгаз". Така до произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията поръчката за над 2.2 млрд. лв. без ДДС се спира и с това на практика временно се блокират намеренията на правителството за регионален газов хъб и борса за природен газ в България. Реално трасето няма как да бъде изградено в срок и българското дружество е заплашено от финансови неустойки заради това, че няма да спази договора си с "Газпром" за транзит на конкретни количества газ от началото на 2020 г. от Турция до Сърбия. В края на май "Булгартрансгаз" съобщи изненадващо за смяната на избрания строител на 474-километровото трасе на газопровода през България. Мотивът за отстраняването на "Аркад" беше невнесена в законовия 30-дневен срок документация за подписването на договора.

 

Все още няма коментари

Още

С природен газ се пестят над 1000 лева през отоплителния сезон

17.06.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

74
Румен Радев: Корнелия Нинова знае какво прави

16.06.2019

2359 33
ГЕРБ: Радев да каже за финансирането на предизборната кампания

16.06.2019

2146 17

Влез или се регистрирай за да коментираш

×