facebook
twitter

Първа страница

Борисов обяви спирането на "Хоризонт" за саботаж срещу властта

Всички са гневни на генералния директор на радиото, но никой не инициира смяната му
1069
БГНЕС
Шефът на БНР Светослав Костов (първият вляво) бе изслушан вчера в СЕМ.

Станалото в БНР през миналата седмица вече се разглежда от премиера Бойко Борисов като част от целенасочен саботаж срещу правителството. "Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата. Изведнъж правителството е виновно. За кое? За това, че правят саботажи. Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна, и радио се сипят обиди срещу правителството и в същото време всеки казва "няма свобода на словото", коментира Борисов.

Парадоксалното в случая е, че шефът на БНР Светослав Костов бе избран на поста през юни с гласовете на номинираните от ГЕРБ членове на СЕМ, а целият случай със свалянето на журналиста Силвия Великова от ефир и последвалата "профилактика" на "Хоризонт" се разви след нейните критики по отношение на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Очевидно е и че другите "саботажи" - в НАП и агенцията за вписванията, се случиха благодарение на ръководството на кадри, назначени от ГЕРБ. Другият парадокс в гледната точка на Борисов е, че представителите на опозицията и на президента Румен Радев в СЕМ гласуваха срещу Светослав Костов при избора на шеф на БНР.

Самият генерален директор бе изслушан вчера в медийния съвет, където даде доста съмнителна версия за прекъсването на "Хоризонт" миналия петък, смени изцяло оправданията за свалянето на Силвия Великова от ефир и не можа да отговори на куп въпроси на надзорниците. Костов заяви, че профилактиката се е наложила заради дефект на оптичен кабел, свързващ сградата на БНР с телевизионната кула. Костов обясни, че е получил докладна за дефекта още на 11 септември и че е позволил сигналът да бъде изключен на 13 септември. Но не можа да отговори защо е пропуснал да уведоми за това СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията. На въпрос на Бетина Жотева защо е бил изключен само сигналът на "Хоризонт", а програма "Христо Ботев" е продължила да излъчва, въпреки че двете вървят по общ кабел, генералният директор отново не можа да отговори. Той не можа да каже и защо сигналът не е бил спрян през нощта, а в един от най-слушаните пояси - от 6 до 11 часа сутринта, точно когато водеща е трябвало да бъде Силвия Великова.

В хода на оправданията генералният директор обяви, че журналистката всъщност не е отстранявана от ресора си и това били интерпретации на журналисти от други медии по информация, изнесена от служители на БНР. Според него било решено мъж да отразява протеста срещу кандидатурата на Гешев заради опасност от сблъсъци пред Съдебната палата.

Миналата седмица Костов, вече бившият и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев и УС на БНР излязоха със съвсем други оправдания, като никой не отричаше, че журналистката е свалена от програмата. Тогава Костов твърдеше, че по длъжностна характеристика Великова е старши редактор, а не водеща и репортер, затова е махната от ефир. Кръстев пък обясни, че направил промяна в графика, за да може Великова да е в радиото, за да получи искане от правния отдел на радиото за писмени обяснения по вътрешна проверка. В официалната позиция на УС пък бе посочено, че по време на отпуска си Великова се е включила в "12+3" и призовала слушателите да участват в протест. В позицията не пишеше за какъв протест става дума, но не е трудно да се предположи, че се има предвид протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

 

СИМУЛАЦИЯ

Интересното вчера в СЕМ бе, че особено настъпателни спрямо директора на общественото радио бяха именно тримата членове на СЕМ от квотата на ГЕРБ, които го сложиха на поста през юни - председателят София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова. Нито един от тях обаче не повдигна темата с освобождаването на Костов, въпреки че миналата седмица премиерът Борисов го заплаши, че ако не оправи "това безобразие", ще накара групата на ГЕРБ в парламента да му иска оставката. Така единствената жертва на скандала към момента е и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който сам подаде оставка. Тя е приета и неговото място зае Мартин Минков, досегашен програмен директор на БНР. На фона на скандала ръководството се опита да потуши страстите с обещание за 25% увеличение на заплатите.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Временният шеф на БНР Антон Митов се включва в конкурса за титуляр
Седем кандидати подадоха документи в конкурса за шеф на БНР

05.12.2019

610 1
БСП предлага субсидиите за БНТ и БНР да са процент от БВП

05.12.2019

168 4

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна, и радио се сипят обиди срещу правителството и в същото време всеки казва "няма свобода на словото

Боко се фука с броя на притежаваните од него телевизори.

Ми не ги пускай фсичките бе, майна. Пусни един и си го гледай.

Желязко Желев

            Caботажа е сериозна работа.Факт е свободата по форумите.От първия ден си го ......критикувам Боко и нищо.Нито той ме чува нито службите ме прибират.Я в Русия 3.5г за това че е оказал съпротива при задържане  докато чакал трамвай.

            По бай Тошово време ме напъхаха в патрулката ей тъй на спирката преди да разбера какво става.Каква съпротива какви пет лева.Та базова свобода има.В часните пишат квото им кажат ама който не му харесва да си напрай негова.

            Обществените ги управляват ГЛАВАНАЦИ.И има саботаж и на свободата и на правителството.Обаче ГЕРБ ги тури главанаците.Да не би аз да съм виновен за часния асансьор на Цветанов.Ами пиратите ГЛАВАНАЦИ дето задържаха БАДР?
           Май Г не е граждани а Главанаци.Борисов пускай лампата и есенна резитба.Вече си осъзнат Гражданин.Хак им на Главанаците изтеглиха късата клечка.

Хулиган

Ако Боко се хване да прочете малко и Валери Петров, ще да разбере кой го саботирал.

Но проблемът е, че той своята книга вече си я е изчел...

http://www.drago.info/

 

Wolf ACE

Не е саботаж, ами сЪботаж... ще изкара една събота, до следващия съботаж и така...

дъртреалист

генералния директор на радиото, но никой не инициира смяната му

и вероятно никой няма да го пипне.

Всички ги е страх от прасчо, който го е сложил там.

Animal farm.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Как тия свини не ги тръшна чумата бе,  дали не са имунизирани?

 

Miranda
снимка на Miranda

Браво, бат Бойко ! Саботаж е , разбира се.  Мръсни избори, това е.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР е след инструктаж

 

http://bnr.bg/horizont/post/101167840/d-r-nikolai-...

 

 

HKAndersen
По повод на поредното откровение на Гения на Банкяните , един стар виц. Новина от криминалните хроники. "Хермафродит се изнасили , обра се и избяга !" В нашия случай , Той създал сам саботаж срещу себе си ! Самосаботирал се.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×