Медия без
политическа реклама

Трябва ли да има платени школи в детските градини?

Варненски родители отговарят положително и искат те да бъдат възобновени

10 Юни 2024
Според варненски родители децата следва да имат повече занимания в детските градини.
Илияна Кирилова
Според варненски родители децата следва да имат повече занимания в детските градини.

Трябва ли да има платени школи в детските градини? Допълнителни занимания по спорт, театър, рисуване, танци и т.н.? Въпросът е актуален във Варна, тъй като такива дейности са забранени, а родителска петиция настоява да бъдат възобновени.

Казусът е доста интересен. Преди около 4 години община Варна забрани предлаганите от външни фирми допълнителните занимания. Държавният куклен театър се бе оплакал, че не може да се вреди със свои представления заради многобройни други. Освен това някои родители роптаеха срещу парите, които трябва да се дават за всевъзможни школи, а и имаше съмнения с кои точно фирми директорите "се заиграват". После настъпи пандемията, ситуацията остана такава. Реално обаче тя създаде проблеми, тъй като децата пак посещават допълнително спорт, танци и т.н. - само че го правят на други адреси из града, под формата на бясно пропускане с родителите си - съвсем излишен стрес.

Затова сега в петиция се настоява за връщане на допълнителните занимания. "Ограничението лишава нашите деца от възможности, достъпни за техните връстници в други части на страната. Родителите са принудени да карат децата си на уроци извън учебно време, което увеличава трафика, разходите и намалява качественото време, което семействата могат да прекарат заедно. Настояваме Общинския съвет да позволи на юридически лица да предлагат допълнителни образователни дейности", се казва в петицията:

 

Още по темата