Медия без
политическа реклама

Студентските съвети се събират спешно заради високите такси

20% средно увеличение е драстично, смятат те

Софийският университет запазва без промяна таксите.
СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Софийският университет запазва без промяна таксите.

Предложените от университетите по-високи такси за обучение за академичната 2023/24 г. сериозно тревожат студентите. Представители на студентските съвети от различни градове у нас се събират спешно, за да коментират новите размери.

"Последните няколко години ръстът на семестриалните такси бе между 5 и 7%. Сега се предлага средното увеличение да е 20%. В някои университети таксите се увеличават с над 30 на сто. Затова в събота, на 25 март, свикваме събрание на Изпълнителния съвет на Националното представителство на студентските съвети, на който да обсъдим увеличението на таксите", коментира пред "Сега" Даниел Парушев, председател на НПСС. На събранието ще присъстват представители на над 20 студентски съвета - на Великотърновския университет, Югозападния у-т, ТУ-София, медицинските университети, СУ, УНСС, УАСГ, Пловдивския у-т и др. "Искаме да разберем дали ръководствата на съответните висши училища са се допитали до нашите представители на студентите. Ако не са, както съобщават някой, ще възразим", посочи Парушев.

"27 от 52 университета в страната няма да увеличават семестриалните си такси. Остават обаче другите 25 университета, в които се очаква увеличение. Ръстът, който ние очакваме, е между 5 и 7%, а не 20, това би било драстично. Има много специалности, освободени от такса. В различните университети са застрашени различни специалности, затова сме притеснени", коментира пред Нова телевизия Виктория Палигарова, студенти в Пловдивския университет.

Общественото обсъждане на новите такси е до 18 април, до когато студентските съвети могат да изразят становищата си. 

Както "Сега" писа, едно от най-високите увеличения на таксите е в Техническия университет – София. Обучението по математика и информатика там ще струва 1000 лв. на година при 750 лв. годишна такса в момента - поскъпване от над 33%.

 

До над 33% ще стигне повишението на годишните такси за обучение във висше училище у нас тази есен, показва публикуваният от МОН проект на решение за утвърждаването им. Има и специалности, които ще бъдат без увеличение за академичната 2023/2024 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата