Медия без
политическа реклама

Само децата на 3 и 4 г. ще бъдат освобождавани от градина заради Ковид

Медицински документи ще са нужни само за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла

20 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Родителите само на най-малките деца - тези в яслена възраст, и в първа и втора група в детската градина, ще могат да решават дали да пускат децата си на градина заради страх от коронавирус. Това става ясно от думите на директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева пред Mediapool.

Вчера Минчева съобщи пред БГНЕС, че от 15-и септември родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на тях няма да им се пишат отсъствия. Днес обаче тя уточни, че това се отнася само за най-малките - на 2, 3 и 4 години. На тях ще се пишат отсъствия, но те ще се извиняват по служебен път. По-големите деца на 5 и 6 години, за които предучилищното образование е задължително, нямат да могат да ги оставят вкъщи по свое усмотрение. За тях вероятно ще важат правилата, които в момента МОН подготвя заедно със здравното министерство за училищата.

Децата, които се връщат в градината за първи път след ваканция, не е необходимо да носят медицински документи. "Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи", каза Минчева. Нужните документи за децата, които за първи път ще прекрачат детските заведения, са копие от акт за раждане, здравно-профилактична карта, отрицателен тест за чревни бактерии и паразити, изследване на кръв и урина, както и бележки, че на детето са поставени нужните имунизации и то не е било в контакт със заразно болни.

Вчера също така стана ясно, че 10 000 деца чакат за места в детските градини, като повечето от тях няма да бъдат приети, защото няма места.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата