facebook
twitter

Просвета

Родители протестираха срещу недостига на места в детските градини

Следващият протест ще е пред МС с искане за среща с г-н Бойко Борисов и за даване на ваучери за всяко дете, неприето в градина
Обновена
414
 Илияна Кирилова

На връх Деня на детето десетки родители излязоха с децата си на протест пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" срещу липсата на места в детските градини и яслите в София. С голям собственоръчно написан плакат "Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца" те настояха местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи, да подпомага семействата, за чиито деца няма място.

Организаторите на протеста припомниха, че след първото класиране тази година над 7900 деца са останали без места в общинските детски градини и ясли. По техни данни т.г. няма места за 42% от кандидатстващите. Затова настояват за "ударно строителство" на детски градини при ясен график, равен достъп до образование на всички деца и анализ на ситуацията в столицата за 10 години назад.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, коментира Айра Антонова, цитирана от БГНЕС, която е майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла. По думите й първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца. "Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство - това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви Антонова.

Според нея първопричината, предизвикваща останалите проблеми, се дължи на недостига на места. „Критериите не са перфектни, има всякакви недомислици - неща, които са добавяни, в последствие махани, в последствие всякакви интереси са заложени в тази система, но това е само, защото по някакъв начин трябва да се отсее от нормалния случай“, обясни тя. „Ние сме внесли нашите данъци, ние имаме право на тази услуга. В момента се случва нещо като дискриминация - само част от нас могат да ползват услугата“, заяви още Антонова и обяви, че ако не бъдат чути и държавата не осигури място за всяко дете или не подпомогне родителите, ще продължат с протестите.

Родител на неприето дете от столичния жк "Младост" разказа пред Би Ти Ви, че за 2 места тази година са се борели 70 деца. Детето не е прието и се налага съпругата му да бъде в продължителен неплатен отпуск. Другата алтернатива е детето да посещава кооператив или частна детски градини, където таксите са от 600 лева нагоре.

Друга протестираща майка, Мария Василева, коментира пред БГНЕС, че семейството й се чувства дискриминирано и е обидено на системата. „Кандидатствахме в ясла в район „Витоша“. Тази година за 2019 г. набор в целия район има само 27 места. Ние имахме 12 точки. При първо и второ класиране не бяхме приети. Няма кой да я гледа, нямаме баби и дядовци, трябва да работим. Искат деца, искат да работим, как да стане това“, възмути се Василева и добави, че в района, в който живеят таксата за частна градина е около 1000 лв. на месец. Жената не се надява някога детето ѝ да бъде прието в държавна ясла или градина и посочи, че докато то стане първи клас, семейството ѝ ще трябва да плати за частна градина около 60 000 лева.

Към момента позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова е, че подкрепянето на родителите финансово не е решение. "Ние трябва не да раздаваме пари на човек, защото те с тези средства няма да могат да си помогнат кой знае колко, а трябва да продължим да отваряме нови групи, за да може децата не просто да бъдат отглеждани, а да получават професионални грижи", заяви преди време кметът.

"Компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна", коментира днес и заместникът й Тодор Чобанов. "Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти", заяви той, цитиран от БНР. Тодор Чобанов добави, че около 1500 допълнителни места ще бъдат пуснати с есенното класиране. След 2-3 седмици ще има нова среща, на която Общината ще предложи конкретни решения.

След срещата в Столична община днес протестиращите описаха в пост във фейсбук как е протекла срещата им. На нея е станало ясно, че общинските терени за строителство на нови детски градини в София са почти изцяло усвоени, т.е. няма терени, както и че общината ще предложи на строителите на нови офис-сгради и жилищни сгради да предвиждат детски градини на партерните етажи. Към момента това не е възможно, поради нормативните изисквания към детските градини. "През есента свободните места за деца с хронични заболявания и специални потребности в първа градинска група ще бъдат прехвърлени към местата по общ ред. Това са около 1500 места, които уви няма да покрият недостига. А и това прехвърляне не е новост, то се случва всяка година!", казват от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

Общината не е против ваучери за "алтернативни" детски заведения, но е необходимо този тип заведения да бъдат законово уредени, са разбрали още протестиращите. "Г-н Чобанов изрично заяви пред нас, петимата родители на срещата днес, че общината е «ЗА» ваучери за не-общински заведения. Озадачени сме от по-късно изнесената в медиите информация, че по същия въпрос според Чобанов общината нямала ресурс, и било по-добре да вложи тези средства в строителство", казват протестиращите. Те заявяват, че са озадачени и от факта, че в списъка нови градини в ИСОДЗ има едва ТРИ нови, в сравнение със списъка от 201 8г. И тези три нови градини са в Сеславци, Филиповци и Горна баня!

Изводът от срещата според тях е: дори да се строят десетки детски градини, няма вероятност в близките години да има достатъчно места. Затова единственото решение на проблема според тях са ваучерите, които, за да станат факт, е нужна законодателна промяна. "Затова следващият протест ще е пред Министерски съвет, с искане за среща с г-н Бойко Борисов и незабавно решение на проблема с неприетите деца под формата на компенсации /ваучери за всяко дете/", казват протестиращите. "Протестите ще продължат докато не остане нито едно неприето/не-компенсирано дете! Предлагаме от днес нататък основно наше искане да бъде: ВАУЧЕРИ ЗА НЕПРИЕТИТЕ ДЕЦА!", заявяват те.

"Системата се крепи на умиращият ентусиазъм, но нашият няма да умре", заяви Кристина Касабова от Инициативния комитет, която във видео обръщение във фейсбук заяви, че е бясна задето едно се е говорило на срещата, а друго е било съобщено след нея.
 

 

 

 

 

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицаите протестират на професионалния си празник

05.07.2020

Обновена

715 4
Протест заради разбита настилка затвори пътя Русе-Варна

04.07.2020

819 3
Прокуратурата атакува строеж на братя Диневи в Св. Влас

03.07.2020

2832 9

Коментари

Напчо

Недостиг на места в детските градини има само в София и още 2 - 3 града. Навсякъде другаде има недостиг на деца за детските градини.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Така е. Хайде сега пак някой да каже, че София не е България. Всъщност София е половин България, а останалата половина е преди всичко в другите 2-3 града. Всичко друго е на доизживяване. Преди преврата популацията се контролираше с "жителството". Но това е борба със следствията. С идването на нещото, което наричат "капитализъм" нещата не се промениха съществено. Хората бягат от селото към града, към големия град, към столицата по чисто икономически причини. Същите причини поради които ходят да берат ягоди на запад. Същата причина поради която тълпи от емигранти нахлуват в Западна Европа и в САЩ. Ей това не можаха да разберат другарите-капиталисти, които определят световната политика - разните му там Г-та. Сега да си сърбат каквото са дробили.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Тодор Чобанов добави, че около 1500 допълнителни места ще бъдат пуснати с есенното класиране

 

А ако намерят и даскали за мизерното заплащане, което дават, цена няма да имат.

sharp007

Гербавите са на власт от близо 20 години в София.

По една детска градина да бяха строили на година, да са решили проблема.

Освен това много лесно да се разширят повечето от съществуващите такива.

Ама не го правят, пък и защо да се напъват с тези нефелни протестиращи: Не искаме ничия оставка...

Бачкайте цял месец тогава за да платите частната детска градина на детото.

Testament
снимка на Testament

Те разрушиха доста само в сф над 15 броя

няколко са преустроени  други пустеят трети съборени за  кви ли не сгради.

в Люлин поне 3 

едната са нанесени социалните в трети  пустее в 6ти  съборена и  има блок.

Luckbox

Някой няма ли да сметне колко ще струва да се реши проблема окончателно. 

Има 7000 неприети деца в София. Колко м2 се падат на едно дете в детска градина? Тук препоръките варират от 2 до 4 м2 в зависимост от държавата и възрастта на децата.  Да сложим за България 4м2.  

Т.е. трябва да се построят 28 000 м2.  Да сложим 400 евро/800 лв на м2. Терен не смятам, защото неизползвани общински терени - бол. 

28 000 х 800 = 22.4 милиона. Първоначална инвестиция. 

След това всяка година имаме разходи за персонал:


Колко? В различните държави препоръките за съотношение деца/персонал варира, а и зависи от възрастта на децата. Препоръките за макс брой деца на един възрастен се движат от 7-8 до 20, та дори и 25 в някои страни. Нека сложим 15. 7000 деца/15 = 466. Да ги закръглим на 500 с нуждата от повечеко администрация. 


По 2000 лв разходи за месец на служител - 12 милиона на година. 

 

Опростявам малко нещата (ясно е, че има и други разходи, че има нужда от поддръжка, от ремонт на ремонта, но това все пак няма да промени кардинално картиата), но сметките ми не са далече от истината. Но нека ги удвоим - да ги направим 24 милиона на година + 22 милиона еднократна инвестиция ли го правим на проблем, при положение, че всяка година има някакъв ремонт в София за 20 милиона, който реално е смяна на плочките на един площад. 

Аи сиктир. Трябва всички да сме в парламента в момента. За децата ни става дума. 

ПП. Между другото, някои защо не се замисли, че държавата може да си избие част от тези пари - дали някой родител ще има против да плаща 100 лв на месец за чисто нова държавна детска градина, при положение, че в София частните започват от 600 лв? 7000 деца х 100 лв са си 700 000 на  месец и 8-9 милиона на година приходи. 

 

cymen

Хайде, почнаха се откровенните простотии. Luckbox, ако за вас едно подобно "увеличенийце" е нищо, за повечето хора е нещо. Като ги копате толкова лесно парите, защо не си стои в хубава, приветлива, чисто нова и частна градина. Бонус и млада какичка с татуировки ще получите. Аман, бре! На чужд гръб и 1000 тояги са малко. От чужд джоб лесно се харчи.

Luckbox

Кое увеличенийце? Това че ще се плащат 100 лв за детска градина ли? И кое му е увеличенийцето, след като тези 7000 деца изискват грижи и родителите им сега плащат много повече пари за детгледачки (около 1000 лв на месец) или частни детски градини (600 лв на месец) или някой от родителите си стои вкъщи и губи от това, че не работи (т.е. поне 600 лв на месец)? Аз бих казал, че е ''намаленийце''.

Нека държавата да направи една такава детска градина, да сложи цена от 100 лв на месец и да видим дали ще се напълни. Да се обзаложим? :-)

 

Testament
снимка на Testament

Да не споменаваме откраднатите пари милиони не взети глоби....

за самолетите и ненужната" армия "също...

 

LAIO

Ужким се борим с отрицателния прираст, ама на праткика, не ги щем тия деца.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×