Медия без
политическа реклама

МОН обмисля учебната година да започва на 5-7 септември

Малките ученици да имат повече учебни дни, предлагат експертите

23 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Учебната година да започва за всички ученици по-рано – на 5-и или 7-и септември, обмисля просветното министерство. Наред с изместването на началото на учебната година експертите обсъждат и повече учебни дни за най-малките ученици, които сега завършват в края на май.

Това обяви пред БНТ просветният министър Николай Денков.

Идеята за започване на учебната година по-рано не е нова. България е една от страните с късно започване на учебните занятия и много дълга лятна ваканция. Според просветното министерство удължаването ще даде възможност за по-добра организация както на учебното време, така и на почивките.

При по-дълга учебна година няма да се налага препускане през материала, а ваканциите ще могат да се разпределят по-добре, обясни Денков. Според него трябва да се удължи и учебната година за най-малките ученици, които сега завършват в края на май. "Може би можем да променим календара специално за малките деца и да завършват малко по-късно и да използваме част от тези дни за повече обучение, а част- за по-дълги ваканции, през учебната година", смята той.

Преходът между начално и прогимназиално образование у нас е много рязък и с голяма разлика в броя на задължителните часове. Така учениците трябва в 5-и клас да свикват и на големи натоварвания, и на работа с много учители.

Идеите за новата организация на учебното време вече се обсъждат от тристранката в образованието, стана ясно от думите на Денков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата