Медия без
политическа реклама

Класирането за детска градина в София се отлага заради липсващи адреси

СО отвори системата до 15 май, за да могат родителите да актуализират профилите си

Илияна Кирилова
СО призова родителите, подали кандидатури за прием в детска градина, ясла или подготвителна група в училище за 2021/21 г., да направят повторен преглед на профила на детето си до 18 ч. на 15 май

Класирането за детска градина в София се отлага с 3 дни - вместо утре то ще се проведе на 17 май. Причината е, че в доста профили са открити непълни данни, поради което от СО отварят системата наново, за да могат родителите да актуализират данните в заявленията си.

"Молим всички родители, които са подали кандидатури за прием в детска градина, ясла или подготвителна група в училище за 2021/21 г., да направят повторен преглед на профила на детето си до 18 ч. на 15 май (петък)", апелират от СО. Оттам обясняват, че в част от профилите липсва заявен или потвърден адрес, който да се ползва за класирането. Това са установили при проверка на заявените от родителите критерии експерти от дирекциите "Информационни технологии" и "Образование".

"Критерият „уседналост“ беше въведен за пръв път с решение на Столичен общински съвет през тази година и всеки родител има право да заяви както своите настоящ и постоянен адрес, така и този на детето. След това той има възможност да избере този адрес, който носи най-голям брой точки за конкретната детска градина/ясла, за която кандидатства. Липсата на този критерий при част от децата би довел до непълен общ брой точки за класиране", обясняват от общината.

За да може всяко дете да получи коректния брой точки по всички общи критерии, оттам отварят наново системата за кандидатстване в детска градина - от днес (13 май) до 18 ч в събота (15 май), за да могат родителите да прегледат профила и при нужда да допълнят липсващото заявяване на адрес. Разработен е и маркер в профила на детето, описващ липсващите критерии за повече яснота. Той ще се появява под името на детето само в случаи на липсващ Общ критерий, посочват още от Столична община.

От съобщението не става ясно на какво се дължи липсата на заявен или потвърден адрес, открита в кандидатурите на някои родители. Едва ли всички те са забравили да посочат по-благоприятения си адрес - родителите обикновено се информират доста добре за критериите и точките, които им носят те. "По-скоро става дума за някаква грешка в системата за кандидатстстване, още повече, че въпросната система скоро се надгради и през нея вече се кандидатства електронно и за първи клас", коментират някои майки. Те припомнят и бъговете при пускането на системата за кандидатстване в първи клас. Още за тях може да прочетете и тук.

При въпроси всеки родител може да се свърже с експерти от дирекция "Образование" на телефони - 02 9433183; 02 8468458; 02 9810744, които ще бъдат на разположение от 9 до 17.30 ч всеки ден, включително и в събота, 15 май, казват от общината.

Първото класиране за детските ясли и градини, за които т.г. има около 13 000 места, ще е на 17 май от 17 ч. и ще се проведе под граждански контрол. Срокът на записване на приетите деца е до 28 май. На 29 май е второ класиране, при което записването е до 10 юни, след което има и трето класиране.

 

 

 

 

Още по темата