Quantcast
Е-системата за 1 клас в София тръгна с бъгове и грешки | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Е-системата за 1 клас в София тръгна с бъгове и грешки

Надеждите са всички пропуски да бъдат отстранени до 19 април, когато ще започне регистрирането на кандидатурите
1 245
 в. Сега
Някои родители дори не можаха да влязат в системата.

Грешки и бъгове белязаха старта на електронната система за кандидатстване в първи клас в София. В първите дни от пускането й фейсбук преливаше от постове на родители, които срещаха най-различни неудачи - не можеха да влязат в системата, в нея липсваха редица адреси, районът на училището им се оказваше друг, което носеше до по-малко точки и т.н. Видно от коментарите, администраторите от Столична община оправяха някои от проблемите в движение, като надеждата на родителите е те да бъдат отстранени до 19 април - тогава ще бъдат обявени 12-те хиляди свободни места за първи клас в 168-те училища в столицата и реално ще започне регистрирането на кандидатите.

Е-системата за кандидатстване в първи клас в София, която всъщност надгражда досегашната електронна система за кандидатстване в детските ясли и градини, бе отворена на 29 март. Още същия ден обаче заваляха проблемите. 

Редица родители например изобщо не можаха да се регистрират в системата. Някои обясниха, че тя не приема регистрацията им, а при втори опит им изписваше, че вече имат профил. Други, забравили паролите си, не можаха да получат нови. "Пети ден чакам да ми бъде ресетната паролата на имейла, след като паролата, която съм сигурна, че е същата, не я прие. Изписва, че е успешно изпратена на имейл, но в имейла няма нищо, дори и в спама", разказа майка.

Някои родители след многократни опити с ужас установяваха, че системата не отчита адресите им. "Имам проблем с въвеждането на номер на блок. Дава ми, че не е намерен резултат", чуди се родител. "При мен няма улица. Две главни улици в квартала ги няма", казва друг. Някои бяха изненадани от ново райониране, при което се оказва, че училището, което до миналата година е попадало в един район, тази година е в друг.

"Не ми дава да актуализирам и информацията за адресна регистрация и години уседналост. Все излиза въпросният надпис", ядосваше се майка. "Аз писах още на 29.03 и чакам. Като въведа адреса, не ми дава училището в прилежащия ми район. Мазало е. Дано да е ок до 19.04", надява се друга. Родители дават съвети да се вписва адреса точно както е по лична карта или в удостоверението за настоящ адрес, но при някои и това не се оказва успешно. "Благодаря много, но при мен не става. В личната карта имам само булевард без район. В системата иска да пиша и район. Ако от там идва разминаването, не знам как точно ще се оправи", споделя родител.

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, отговорен за внедряването на системата, съобщи в профила си, че тя е станала мишена на виртуална атака. "Регистрираме и 23 бота, които са опитали да направят близо 10 000 фалшиви заявки с цел компрометиране на системата. Нито един не е успял!", коментира той два дни след пускането на системата. Той посочи, че за първите няколко дни са отчели "отделни частни случаи - за информация, която не се вижда, за затруднения на входа и др". "Разгледали сме всеки получен случай и ценим обратната връзка. Благодарим за всеки сигнал, защото при изчистването им, решаваме проблем на още няколко родители. Тези десетки случаи, на фона на десетките хиляди профили, са непредвидими, възникват при пренос на старите бази данни и се очакват при старта на всяка система от подобен мащаб. Пуснахме я в експлоатация достатъчно рано, за да могат родителите да се запознаят с нея преди класиранията както за първи клас, така и за детски градини, ясли и ПГУ и да гарантираме, че към момента на кандидатстване всичко е изяснено", обясни той.

От СО действително започнаха да отстраняват бъговете още на същия ден. От Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, откъдето активно съдействаха за бързо пренасочване на проблемите към СО, пуснаха списък с отстранените проблеми - оправен проблем с липсващи адреси - "вече се откриват всички странни квартали, че има и улици в тях", вече се показват някои критерии, които до тогава не са били видими (като например СК13), синхронизирани са кандидатурите при близнаци, оправен е проблемът с показване на профили на деца (записани, но все още непостъпили) и т.н. Под поста обаче продължиха да валят коментари за още и още проблеми. Някои промени по системата отново хвърлиха в смут родителите - вчера е имало едни опции, днес са други.

"Уви, не са отстранени...При нас стои в четвърта група за всички училища, вкл. това до вкъщи...Адресът го намира, но явно не свързва този адрес с квартала, не знам...", казва майка. "Всичко пробвах като комбинации. Ние сме единствен вход и на личната карта не пише вход. Пробвах с празно каре, пробвах с -, пробвах с 0, пробвах с 01...Нищо не става", споделя друга. "Не става. Честно казано започвам да се ядосвам, въпросната улица е много дълга и е всъщност улицата на самото училище. Пълно безумие...", смята трета. "Напълно съм съгласна. Тези проблеми трябваше да бъдат предвидени от разработчиците на системата", е мнението на четвърта дама.

"Системата работи. Към момента има направени над 16 хиляди кандидатури. Отстранени са проблемите по всички конкретни сигнали. Всеки родител, който има затруденние при създаването на кандидатура, може да се свърже чрез публикуваните телефони и да и да получи съдействие", коментираха от Столичната община.

Още

Протестите на транспортния бранш задръстиха София за часове

18.05.2022

Обновена

2521
Георги Йомов е освободен, но баща му и брат му остават в ареста

17.05.2022

Обновена

9786
Велошествие, полумаратон и футболен мач блокират София днес

15.05.2022

561