Quantcast

Медия без
политическа реклама

Интегрални изпити в 7 клас ще има, но неясно кога

Учебна година през 2022/23 г. ще започне на 15 септември, успокои просветният министър Николай Денков

ЕПА БГНЕС

"Постепенно ще стават по-интегрални изпитите, стъпка по стъпка, така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат въпроси и от някои точни науки, а в изпита по български и литература - по някои от другите хуманитарни дисциплини". Това коментира във Варна просветният министър акад. Николай Денков, който посети Професионалната гимназия по дървообработване в града. Той обаче не уточни кога според него може да се очаква подобна промяна.

От думите му се разбра, че подкрепя въвеждането на интегрални изпити, които бяха предложени от предшественика му Красимир Вълчев. Той обяви идеята си през 2020 г., като изрично уточни, че ако такава промяна се въведе, то тя ще е от учебната 2022/23 г.

Въпросната година наближава, но решение от МОН все още няма. "Не са водени конкретни разговори по темата", коментираха от ведомствот на акад. Денков. Ако за бъдещите седмокласници, т.е сегашните 6-класници, се въвеждат подобни промени, то те би трябвало да бъдат оповестени най-късно преди началото на учебната година, или през лятото. За тази година промени в изпитите в 4, 7 и 10 клас няма да има, стана ясно от думите на министъра.

Той за пореден път припомни, че новата учебна година ще започне на 15 септември, както досега. Ако има промяна в началото й, както МОН предложи (бяха посочени три варианта), то те ще влязат най-рано през 2023/24 г. 

Според акад. Денков предизвикателство тази година ще бъдат матурите, които за първи път се провеждат по изискванията на новия закон. Припомняме, че първата матура остава по български език и литература, а втората - не по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиран в 11 и 12 клас. "Все пак остава открит въпросът дали вариантът с толкова много изпити е най-добрият", посочи Денков.

"Съдържанието на учебниците у нас ще бъде преразгледано, като ще започнем с учебните програми, които да бъдат изчистени от излишните академични термини и обогатени с практически примери. Програмите трябва да готови до края на юни, след което ще започнат промени и в учебниците", потвърди още образователният министър.

 

или 15 септември - това са трите дати, които просветното министерство предлага за начало на учебната година. От ведомството на акад.  Денков са разработили трите варианта заедно с промяна на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

 

За първи път тази година зрелостниците ще могат да се явят по желание на допълнителна трета матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище.

 

години след като се отказа от тестовете по природни и обществени науки в края на 7-и клас, просветното министерство възнамерява отново да ги върне.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?