Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН връща природните науки в изпитите в 7 клас

За тях ще трябва да се готвят сегашните 4-класници

Илияна Кирилова

3 години след като се отказа от тестовете по природни и обществени науки в края на 7-и клас, просветното министерство възнамерява отново да ги върне. Това обаче ще стане не под формата на отделни изпити, а като интегрална част от сегашните тестове по български език и по математика. Очаква се промяната да бъде въведена през учебната 2022/23 г., като първите, които ще бъдат засегнати, са сегашните 4-класници. Това стана ясно от изказвания на просветния министър Красимир Вълчев днес по време на представянето на новите национални програми в средното образование.

Министърът вече няколко пъти намеква, че при изпитите трябва да се направи преход от измерване на наизустяването към оценка на придобитите умения у учениците. Преди дни той заяви, че ведомството му работи по въвеждането на интегрални тестове за 7-и клас от 2023 г., в които да има и въпроси по природни и обществени науки, без обаче да дава повече конректика. Днес той отново не влезе в детайли, но посочи, че ако МОН предложи тази промяна, то тя ще е от 2022/23 година. Т.е. за нея трябва да се готвят днешните 4-класници, които тогава ще са в 7- клас.

"Да, българският език и математиката в най-голяма степен формират и са атестат за придобитите компетентности на учениците. Но не можем да пренебрегнем природните и обществените науки", коментира Вълчев. Той заяви, че има намерение да предложи новият интегриран изпит не само заради учителите по природните науки, а и защото "всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания и умения".

Националното външно оценяване в 7-и клас бе въведено преди около 12 години. До 2016 г. седмокласниците държаха пет изпита - по български език и литература, по математика, по природни науки, по обществени науки и по чужд език. След влизането в сила на новия училищен закон през 2016 г. обаче, чрез създаването на наредбата за оценяването, изпитите им бяха сериозно намалени от 5 на 2, като останаха само тестовете по български и математика. Конкретни мотиви от тогавашния екип на МОН не бяха представени, като обяснението бе, че и дотогава не е имало изрично регламентиране на предметите, по които задължително се провежда НВО в 7-и клас, и това е ставало със заповед на министъра. Т.е.е нищо не пречи по преценка на министъра всяка година към списъка със задължителни предмети да се добавя и по някой друг предмет.

Въпреки че тогава много родители и ученици си "отдъхнаха", сега "плодовете" на тази реформа започнаха да се усещат все по-осезаемо. Учениците масово загърбват биологията и химията в седми клас и учат единствено двата предмета, по които ще бъдат изпитвани. Все повече учители и директори започнаха да споделят, че акцентът само върху българския и математиката се отразява негативно върху цялостното представяне на учениците. Резултатите от неглижирането на предметите от областта на природните науки - биология, физика и химия, ясно може да се види и през слабото представяне на учениците ни PISA. Затова и сега МОН обмисля връщане на природните науки в тестовете, макар и под формата на отделни въпроси към изпитите по български и по математика.

 

МОТИВИ:

"Ако погледенете PISA, той прилича повече на тест за интелигентност. Малко или много ние също тряба да направим този преход към компететностния подход. Той предполага да има по-малко наизустяване на всяко едно нещо. Правим промени в учебните програми по природни науки, изчистваме голяма част от понятията. Искаме децата да формират интелгентност, да са четящи, да изградят умения. Много ми се иска да успеем да мерим формираната интелигентност на учениците в резултат на натрупването на знания, но не на конкретни знания, а в резултат на това, че сме успели да ги направим четящи хора", коментира министър Вълчев. Той призна, че е необходима добра комуникация при въвеждане на промяната, както и че МОН нямаме ефективен канал да комуникра не само с всички родители, но и с всички учители.

 

Още по темата