Quantcast
ГЕРБ и патриотите излязоха с компромис за честването на 24 май | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

ГЕРБ и патриотите излязоха с компромис за честването на 24 май

Да отбелязваме и Светите братя Кирил и Методий, и българската азбука, и славянската книжовност, настояват управляващите
1 400
 Сега
На депутатите им отне около 8 минути, за да преминат през казуса, по който нямат консенсус и тесните специалисти.

Вълненията и противоречивите реакции, които предизвика инициативата на „Обединени патриоти“ да се чества българската, а не славянската писменост на 24 май, принуди управляващите да потърсят компромис.

От ВМРО, които са основният двигател на идеята, предложиха ново наименование на празника – ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предложението беше одобрено на парламентарната социална комисия в четвъртък. Колкото и странно да звучи, именно депутатите, които се занимават със социални теми, имаха решаващата дума по въпроса, а тъй като патриотите предложиха промяната на наименованието чрез поправка в Кодекса на труда.

От името на ВМРО депутатът Александър Сиди обяви, че до компромиса се е стигнало след разговори с представители на научната общност – макар че изобщо не поясни с кого са били водени тези консултации, нито кога са се състояли. Единствената дискусия по темата се проведе в парламентарната образователна комисия, но след това така и не се разбра дали мнението на участвалите в нея специалисти е оказало някакво влияние на депутатите.

Самият Сиди показа по-голяма заинтересованост към позицията на БСП – от червената партия настояха с декларация в пленарната зала на Народното събрание наименованието на празника да остане същото като сега. „Най-доброто място за тази декларация е именно сградата на партийният дом. Някои хора са забравили, че преди 30 години режимът се смени и съответно в тази зала вече не звучи песента „Союз нерушимый““, жлъчно коментира Сиди.

Соцдепутатът Милко Недялков възрази, че почит на светите братя се отдава на друга дата. „Денят на светите братя е ясен и известен – това е денят на Св. св. Кирил и Методий, който е 11 май, и той няма как да бъде преместен на 24 май“, изтъкна Недялков.

„По мои спомени на манифестациите едно време на 24 май си вървяха с портретите на Светите братя Кирил и Методий по жълтите павета, а отдясно беше елитът на тогавашното общество в една сграда, която беше съборена преди 20 години. Не виждам защо да не добавим имената на братята Кирил и Методий“, отвърна Сиди. А колегата му от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че „24 май е основният празник, а 11 май е новият стил на църковния празник.“ И обясни новото предложение на парламентарната си група така: „Самата азбука е българска, но след това тя има отношение към славянската книжовност през вековете.“

Патриотите получиха подкрепата на ГЕРБ – от партията на Бойко Борисов въобще не коментираха въпроса, но депутатите им мълчаливо гласуваха в полза на компромисната формула на партньорите си. Очаква се същото да се случи и при обсъждането на законодателното предложение на второ четене в пленарната зала.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ отстъпи от идеята за извънреден надзор над здравната каса

25.02.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

506 3
Цветан Цветанов привлече пореден депутат от ГЕРБ

24.02.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4358 20
Парламентът спира работа още на 8 март

24.02.2021

Обновена

1882 13

Коментари

hamel

Точно! Никви славянски простотии! Ний сме крусейдъри фламандского разлива!

hamel

Ахъм, имам и конь и стелт-брони, за него и за мень. А ти имаш ли?

плямпало

И коя ще да е тази "славянска" книжовнсот?

hamel

Онази 😎

Кара Колю

😁"Славянска книжовност"😁

марк

 

 

 

                                     Един от конете ми даже пише на славянски по много необичаен начин. Голямо чистене пада после като си напише нещата.

 

 

                                     Спасението е , до като пише да му държиш писалката . Здраво ! С образователна цел ( за тебе ).

Flamand

фламандского разлива

Все с бутилки пустите му асоциации, как да не повярваш на Фройд!

Хулиган

Имаше един много свеж виц от времето на Възродителния процес:

 

Питат Хасан, как иска да го преименуват.

- Альоша, отвръща Хасан.

- ????

- За да не ме викаш след време пак.

 

Затова предлагам на джамбазнацистите направо да ни покръстят като индианци.

И тъй, тъй преформатирането ни е започнало.

История славяноболгарская и без това е пълна с неточности.

А и дядо Вазов изглежда не е бил съвсем в час...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/24/kmeta-i-baba-iliyza-ot-4elopek/

Magi

Всичко Мара втасала , че тръгнала името на най светилия ни празник да променя и то сега когато в страната ни цари хаос и безредие. Безобразие след безобразие.

Льо Клер

от партията на Бойко Борисов въобще не коментираха въпроса

 

Те не са компетентни по въпроси, свързани с грамотността и всяка нейна част! 🐒

танас

Оръженосеца Кръстьо изведнъж се сети,че е българин.Аз го мислех за американец

dembik

Ден на българската азбука и славянската книжовност (и култура). ®

Памфуций
снимка на Памфуций

Соцдепутатът Милко Недялков възрази, че почит на светите братя се отдава на друга дата. „Денят на светите братя е ясен и известен – това е денят на Св. св. Кирил и Методий, който е 11 май, и той няма как да бъде преместен на 24 май“, изтъкна Недялков.

„По мои спомени на манифестациите едно време на 24 май си вървяха с портретите на Светите братя Кирил и Методий по жълтите павета, а отдясно беше елитът на тогавашното общество в една сграда, която беше съборена преди 20 години. Не виждам защо да не добавим имената на братята Кирил и Методий“, отвърна Сиди. А колегата му от „Обединени патриоти“ Калин Поповски подчерта, че „24 май е основният празник, а 11 май е новият стил на църковния празник.“ 

Идиотията в НС бележе нов разцвет - какъв "основен празник", бре другари? И това от групировки, дето опяват, че защитавали "традиционни ценности". Верни деца на живковизъма, и едните и другите.  

 

 

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

ВМРО трябва да бъдатсъдени за публична мастурбация. А ГЕРБ власт да не видят, защото са гледали съпричастно.

Влез или се регистрирай за да коментираш