Quantcast
И тесните специалисти се разделиха в спора за 24 май и славяните | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

И тесните специалисти се разделиха в спора за 24 май и славяните

Обновена
7 246
 БГНЕС
Колкото и парадоксално да звучи, водеща роля в политико-научната дискусия ще имат депутатите от парламентарната социална комисия.

Идеята на "Обединени Патриоти" 24 май да се чества като празник на българската писменост, а не на славянската, раздели тежко обществеността у нас. Причината е, че публичният дебат по темата очаквано се постави изцяло в про- и антируски контекст – че промяна в наименованието ще откъсне България от славянофилските идеи и съответно ще я отдалечи от Русия.

Депутатите избързаха и приеха изменението на първо четене в парламента без да организират истинско обществено обсъждане. Такова се проведе едва след гласуването – в парламентарната образователна комисия, при това без да бъде излъчвано на живо, така че с мненията на поканените специалисти да се запознае и широката публика. А беше важно те да бъдат чути, защото се оказа, че тесните експерти са също толкова разделени по темата, колкото и всички останали. Главно защото оценяват по различен начин последствията от подобна стъпка.

От самото си начало празникът е отбелязван като

 

честване на славянските апостоли Кирил и Методий,

 

посочи Слава Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център към БАН, която участва в дискусията. „Не бива да отстъпваме от признанието, че сме станали основа на третия дял на европейската книжовност – славянския. Това ни беше признато, когато влизахме в ЕС. Кирилицата беше наречена най-големият принос на българите за европейската цивилизация. Не бива да отстъпваме от това, премахвайки славянството, защото ще премахнем именно този европейски компонент на нашата кирило-методиевска традиция и ще се затворим в едно патриотично-шовинистично и домашно измерение”, предупреди Бърлиева.

По същия начин разви аргументите си и проф. Анна-Мария Тотоманова от Софийския университет: „С отричането от славянството, от ролята на този език, който приема още от създаването си ролята на език на богослужението, фактически ние се отричаме от една много важна част от нашето културно-историческо наследство и от нашия принос в културата на Европа. Неслучайно папа Йоан Павел II провъзгласи братята Кирил и Методий за съпокровители на Европа – не защото са създали някаква си азбука, а защото езикът, който създават, християнизира нашата част на Европа. Не бива да стесняваме огромното дело на нашите учители, на техните следовници, на нашите владетели, до заиграването с някаква патриотична струна.”

Проф. Лиляна Симеонова от БАН реагира, че не трябва да се говори „непрекъснато за православния славянски свят”. „Това ни е наложено отвън, защото

 

Русия предпочита да акцентира на славянството,

 

размивайки и неглижирайки българския принос ... Не виждам нищо лошо да сложим българската писменост в заглавието на празника”, каза Симеонова. По-емоционално реагира Таня Доганова-Христова, създателят на ансамбъла „Йоан Кукузел”: „Където и да сме отишли по света, посрещали са ни като българския състав с български език и представител на българската култура ... Никъде не съм чула: „Ето, славянският състав, който пее на български език””.

Проф. Елка Мирчева от Института за български език изтъкна, че макар и книжовното дело да се развива в българската държава, смисълът му е бил общославянски. „Ако се концентрираме само върху думата „български”, къде отива „Проглас към евангелието”: „Слушайте, цял славянски народе, слушайте словото, що от бога дойде.” Този славянски патос не е измислен”, напомни Мирчева. И предупреди, че трябва да се обмислят много сериозно какви ще бъдат последиците от евентуална промяна.

„Кирилицата е създадена в България, където е другият реален център на славяно-византийската цивилизация. Това е изключителен наш принос. Ние трябва да се гордеем с това и да не позволяваме на други страни да узурпират това наследство. Като премахнем славянската писменост от името на празника, ние

 

ще дадем картбланш на Русия и на Сърбия да го узурпират”,

 

подкрепи „славянския” лагер проф. Александър Николов от СУ. А доц. Анна Кочева предложи конкретна формулировка: „ден на българската писменост, просвета и култура и на светите братя Кирил и Методий”.

По-прагматичен поглед към въпроса отправи проф. Магдалена Панайотова от Югозападния университет. „Това, че ще се отделим от думата славянски няма да ни направи повече българи. Трябва да помислим какво ще спечелим от такава промяна в европейски и в славянски мащаб, да мислим за българистиката, която се развива в Европа и по света, да мислим за българските лекторати – дали колегите в тези лекторати ще спечелят от това, че ще се оттеглят от славянството", коментира тя.

Александър Димитров от фондация „Богария” възнегодува, че мнозинството от българите свързват 24 май с Кирил и Методий, които са „написали азбуката”. „Това е толкова невярно и несправедливо спрямо приноса и заслугите на българския гений, който създава тази азбука. Тази азбука е създадена в България,

 

платена е от българските царе,

 

това е едно изключително усилие – интелектуално и финансово. Написана е от българи, платена е от българи и в един момент загубва същността си на българска азбука. Това ме е смущавало винаги”, разказа Димитров. Той самият наричал азбуката „българица” – така нямало да има „никакво съмнение в нейния произход и същност”.

В геополитически контекст постави нещата доц. Георги Николов от СУ. „Преди 30-40 години други славянски страни първоначално малко срамежливо се присъединиха към този празник, а след това взеха така да го честват, че сякаш България отсъства от него ... От влизането ни в НАТО в научните среди в нашата област от други ненатовски страни думата „старобългарски” се заменя с думата „старославянски”, „църковославянски” – само и само думата „български” да отсъства”, изтъкна той. А и да се говори за празник на славянската писменост е невярно, смята още Николов. „Поляци, чехи и хървати пишат на друга писменост, сърбите винаги имат една резервна, а пък и Сърбия, и в Северна Македония имат латински букви”, изтъкна историкът.

Дебатът приключи проф. Христина Тончева от Пловдивския университет. „Откъсвайки термина славянски от българската езикова история и култура, ние

 

даваме една много добра карта в ръцете на антибългарски настроените ни колеги

 

по цял свят ... Славянската идея е много стара част от кирило-методиевото дело ... С тази промяна, ако бъде осъществена, ние затваряме книжовната дейност изключително и само в българските предели”, подчерта тя. И предложи своя формулировка: „ден на българската азбука и на славянската книжовност”.

Това заинтригува шефът на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова, която си записваше идеи. „Просвета и култура отпада, така ли?”, запита тя Тончева. „Без култура! Никаква култура!”, репликира иронично независимият депутат Валери Жаблянов. А Дамянова обеща да обобщи всички предложения и да ги представи на колегите си от парламентарната социална комисия. Причината е, че – колкото и парадоксално да звучи в случая – те ще имат последната дума, тъй като са определени като водещи по законопроекта, с който се променя Кодексът на труда.

248

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът окончателно одобри 10-годишна давност за дългове

20.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6447 8
ГЕРБ и патриотите мобилизират и депутатите в карантина за кворума

06.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1723 20
ГЕРБ и патриотите излязоха с компромис за честването на 24 май

22.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1392 14

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

С отричането от славянството, от ролята на този език, който приема още от създаването си ролята на език на богослужението

 

Руснаци, румънци, сърби и литовци стискат палци да се отречем. Вече спокойно ще твърдят, че не пеят на черковнославянски в църквите си без да възмутят Каракачанов и ВМРО.

Льо Клер

платена е от българи

 

Този болгарин извади най-сериозния аргумент. Сега, ако извади и фактурата, да се осребри. Но само с касова бележка, иначе няма да се признае за разход, ако е кеш!

Дали сме я лицензирали? Ако сме сколасали, да си плащат и да ползват. Там да се намесят и агенциите за авторскио право и т.н.

Жозефа
снимка на Жозефа

Това заинтригува шефът

 

Това в текст за писмеността... Кого заинтригува шефът, редакцията?

Отчаяна съм. 

 

 

hamer

И този празник бе натикан в политическата кал.  Камо градеши, Българийо!

дЗнайко

Това имагинерно ретроспективно славянство става вече много досадно.

В древността е нямало как да съществува общностна самопредстава за населението на цяла Източна Европа. Нито политически, нито икономически...
Все едно Св. Константин да е приемал военен строй с поздрав - Здравейте византийци!

Жозефа
снимка на Жозефа

В древността....

 

Все едно Св. Константин да е приемал военен строй с поздрав - Здравейте византийци

 

Какви византийци в древността?

Делят ги около 2 хилядолетия, както и да са се самоопределяли различните групи от населението в Източната Римска империя, да прощавате. 😂

walco

Това че сте неграмотна не ви дава право да пишете глупости.Константинопол-Цариград е създаден около 330 г.след христа от император Константин .По късно римската империя се разделя на две.

танас

Името Византия е целенасочена измислица на немеца Йероним Волф в 1557 г.р 104 години след падането на Константинопол

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това имагинерно ретроспективно славянство става вече много досадно.

 

"Имагинерно", в смилъл, че няма славянски народи ли? Добре, добре! Само се чудим защо всеки български селянин може да се разбере със сърбин или руснак, а някак не може с германец или французин.

Светозар

 Маги Халваджиян от Фейсбук, 25.05.2020 г.:

Днec в рeчтa cи прeзидeнтът бил кaзaл, чe cмe дaли aзбукaтa cи нa Руcия! Дa, тaкa e! Въпрocът e дaли руcнaцитe гo знaят. Бeшe 1982 и aз учeх в циркoвoтo училищe в Мocквa! В чac пo Руcки eзик прeпoдaвaтeлкaтa ни ни cъoбщи, чe Кирил и Мeтoди ca Руcнaци! Тaкa прeпoдaвaхa в Мocквa тoгaвa! Aз, Дaни, Пeшo и Чoчo бяхмe нa пo 15 гoдини тoгaвa и явнo нe cмe cи дaвaли тoчнo cмeткa кaквo e Прoпaгaнднa мaшинa! Ecтecтвeнo вeднaгa cкoчихмe и дoри прeз cмях зaпoчнaхмe дa oбяcнявaмe нa учитeлкaтa, чe e в гoлямa грeшкa! Cъучeницитe ни (руcнaци) бяхa в шoк oт нaшaтa „нaглocт”! Тe цял живoт бяхa учили, чe Кирил и Мeтoди ca руcнaци и ceгa извeднъж чeтири бългaрчeтa им oбяcнявaхa cтрaшни глупocти! Пocлe ни привикaхa и в Бългaрcкoтo пocoлcтвo в Мocквa и ни кaзaхa дa нe ce oбяcнявaмe! Дaaa! Тaкивa врeмeнa бяхa! Тa въпрocът ми e: Знaят ли вeчe руcнaцитe, чe Кирил и Мeтoди нe ca руcнaци?

Вярaтa и буквитe ca oпaзили идeнтичнocттa ни! Имa нeщa, кoитo нe мoгaт дa ни взeмaт!“

walco

Ами то и в България ,за братята бяха съчинени много легенди.Аз съм сигурен че доста българи смятат братята за българи че и славяни. Факт е,че формално ,те през живота си,нямат нищо общо с България.Едва ли даже са я пресичали или посещавали.

ПГеоргиев

Твърдението, че писмеността не може да се нарече славянска, защото тогава древните не са се самоопределяли като славяни, а термина е създаден много по-късно от историците е същото, като да речеш, че няма австралопитеци, кроманьонци и неандерталци, защото тогавашните жители не са се определяли като такива, а са наименовани много по-късно.

В голямата академична История на България пишеше, че славяните са три групи - венеди, анти и склавини. За склавините и се споменава за пръв път през VI в трудове на Прокопий Кесарийски и готския историк Йордан, а Плиний Стари пише за венедите още през I век.

Който не е съгласен с това, че тези три групи са славяни да намери и публикува неопровержими доказателства или, ако му е по-лесно, да се върне назад и да ги пита. 

За родителите на Кирил и Методий историците твърдат, че са били славяни от солунската група. 

Искаме страната ни да играе важна роля в балканската и европейската политики. 

И вместо да налагаме тази си роля, да показваме приносите си към общоевропейската култура, ние дърпаме ръчката и вкарваме влака в девета глуха.

Ей така ще клекнем и пред северните македонци и ще се отречем от историята си, само заради криворазбрана европейска солидарност. 

walco

Историците никога не са твърдели че братята са славяни.Дори напротив.Баща им е бил висок византийски военен чиновник в Солун.Някои се опитват да се хванат за майка им,че може би да е била славянка, но никъкво доказателство няма.Освен това име Мария,по тези времена в славянството няма.

pasamaz

Ех, Валко, ако само знаеше колцина са императорите на ИРИ родени по земите ни. Като си скицираш списъка да не забравиш Константин Велики. С една дума - висш "византийски" чиновник не дава аргумент за произхода.

walco

Да,родени са по земите ни,когато България не е съществувала.Това омешване на всичко ви е главния проблем.

pasamaz

ОйлекнА ми. Винаги е добре да си знаеш проблема. Направи и ти нещо в тази посока.

Льо Клер

никъкво доказателство няма.

 

Каквато и да е писмеността, трябва да има и ръководство за ползване. Поне по тази тема трябва да има елементарна грамотност!

ЕСОФ

@ПГеоргиев  Твърдението не е твоята интерпретация/манипулация по-горе. Всъщност няма славянска писменост, защото няма славянски език! Нито в миналото, нито днес. Откъм 17 век се появява руското терминологично изопачаване на "словени-славини-склавини " и подобни, а това изопачаване е "славЯни". Но до един общ език не са могли да го докарат, всички знаем защо - просто няма общ език. Като няма общ език, каква обща писменост ми сервираш? Много народи са приели българската писменост като своя поради нейната фонетичност, практичност и универсалност. Това трябва да се заяви в името на празника. Другото са глупостите на руснаците, които просто не могат да приемат, че не са автентични. Но българската писменост продължава да им служи, нали, и да изпълнява изисканията на падежната им система, на говорното изопачаване на звуците, на всички глезотии на дървения им политически език и си остава българска, както и да я изписва петровата графика, със все сбърканото Я. Хоспади, закъснявам, а трябва да купувам падараци за новата гадина на Генрих в Масква, значи. Славянски език, как пък не!

pasamaz

И как точно са се разделили "тесните" специалисти ?! СУ и БАН срещу ЮЗУ ?! Ей ....

walco

Ами езика,както и всичко останало се променя през вековете.Ако отвориш "История славянобългарска"на Паисий ,може да ти се стори чужд език.Да сравняваш българския през 9-10 век със сегашния е смешно.

walco

Ами чукча писател не читател.Прабългарите не са говорили този език а някакъв тюркоезичен език който не се е запазил.Български език идва от държавата не от славянския език.Също в Сърбия говорят на сръбски,а на Украйна на украйнски.Както писах по горе вие мешите всичко за да разводните въпроса.

walco

Не знам за какви роби говориш,но много бързо титлите от хан,стават княз,цар.Остава само и единственно името България .

Льо Клер

Без да съм специалист по темата за славяните

 

Това, че не си специалист по нещо, никога не те е спирало да се изказваш, при това безкрайно обширно. 🏃

geo_19

Ми то и Вилхелм Завоевателя приема езика на своите роби (англи, сакси и вся останала сволоч)

geo_19

Бързо, бързо... некакви си 200-300 години... Нищо не са...

ЕСОФ

 

"СлавЯни" е късен руски конструкт. Защо всички трябва да повтаряме като папагали славяни, та славяни?!" В далечното и по-близко минало се говори за "словени" и за "славени". Все за хора, които славят Господ с писменото и говоримото слово. Но ако престанем да използваме лъжливото "славЯни", руснаците ще се обидят, нали, ще почнат едни сталински лагери, затвори и любянки, едни путински подмятания и интриги, едни захаровски момински възмущения ... А всъщност "словени"те и "славени"те не са никой друг освен траките, най-многобройния народ, с които общата ни кръв е българска, каквото и да си измисляте, слушайки и пригласяйки на руското "просвещение" от 18-19 век. И, крайно време е българските учени да ни запознават с оригиналите на старобългарските текстове – писмено и говоримо. Тогава веднага ще си проличи, че Черноризец Храбър няма как да е говорил и писал „славЯни“, нито пък са използвали това име които и да са до 18 век. Проблемът е, че докато не разкараме МОЧА оня шпагин все ще ни виси над главата, затова - нека го разкараме час по-скоро. Проблемът е, че докато не научим всички деца в училище поне малко да отбират от старобългарския език и да го усетят като свой, народът ни ще е научен на всичко друго, но не и на себеуважение!

ЕСОФ

Прабългарите въобще не са тюрки, а са индоевропейци, в по-тесен смисъл - индо иранци. И това, че са "индо -   " въобще не значи общоприетото по неведоми пътища значение, че идвали тези народи от Индия (?!). А те всъщност са народите на река Инд! И до днес там има руси и синеоки хора, които строят къщи като в Копривщица - калашите.

Памфуций
снимка на Памфуций

Макар всички крале от Завоевателя насетне владеят английски в някаква степен, едва Хенри IV е първият крал, (за който има единодушие), че английският е неговият основен или "първи" език. 

дЗнайко

"Имагинерно", в смилъл, че няма славянски народи ли?

И да е имало големи групи население със сходен, дори общ, език, това не означава, че те са се осъзнавали като общност - извън "държавните" им граници. Т.н. кирилица е създадена - в точно определено място, Българската държава, а не изобщо "някъде",
с точно определена ЦЕЛ на управителите на България - за да им е от полза за това управление.
"Славянската" общност не е съществувала като  Субект, който да си поставя цели, че и да впряга ресурси за постигането им. Така че НЕ славянската общност е създала и вкарала азбуката в употреба.

А България.
Това, че азбуката е била удобна за ползване и от други народи не отменя авторството, акта на сътворение - от България.
Размиването на авторството е ограбване на историята на България.

дЗнайко

Гледай, какво интересно словосъчетание...

България, където е другият реален център на славяно-византийската цивилизация.

Славянска цивилизация?

Т.е. България вече съвсем я махаме от уравнението, щото тя е и в числителя и в знаменателя, можем да я съкратим и - ей го на, остава само безличното и нищозначещо "славянско"...
Шестте хиляди години история на българската истинска цивилизация ги няма...

...

Има една група във фейса - Руската империя, най-големият враг на България.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш