Медия без
политическа реклама

Пишем ли правилно - БАН прави диктовки в Княжеската градина

Кампанията в София се провежда днес до 14 ч.

24 Май 2023
И малки, и големи могат да тестват знанията си през целия месец май
БАН
И малки, и големи могат да тестват знанията си през целия месец май

Пишем ли правилно? Днес всеки желаещ ще може да тества знанията си по български правопис и пунктуация, включвайки се в кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!". Неин организатор е Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките, който традиционно кани българските учители и ученици да се включат в нея по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София кампанията се провежда днес, 24 май, до 14 часа срещу Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред парка "Княжеска градина".

За девета поредна година на 24 май, както и през целия месец май, малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка - не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

От Института са подготвили две диктовки. Едната представя откъси от словото на писателя Георги Господинов по случай 24 май 2013 година. Другата диктовка - за по-малки ученици - е откъс от интервю с писателката Здравка Евтимова. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката. Самите диктовки се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки. Диктовките могат да бъдат изтеглени от следния адрес: Диктовка 1 | Диктовка 2. Също така са достъпни в ютюб канала "Написаното остава. Пиши правилно!": Диктовка 1 | Диктовка 2.

Желаещите могат да тестват знанията си, когато и както решат: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно. "Очакваме с нетърпение до края на месец май да ни изпратите кратка информация и снимки на диктовките, като попълните следния формуляр. Те ще бъдат публикувани на страницата на Института за български език и в "Езикови справки" във Фейсбук", посочват от БАН. Млади учени от Института за български език ще направят подбор на най-добрите диктовки. Резултатите ще обявят в началото на месец юни на страницата на Института за български език и в "Езикови справки" във Фейсбук. Победителите ще получат по пощата тениска и стикер с надпис "Написаното остава. Пиши правилно!".

Диктовките от предходните години се намират на платформата "Написаното остава" и в ютюб канала "Написаното остава. Пиши правилно!". Кампанията "Написаното остава. Пиши правилно" на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Ключови думи:

диктовки, БАН, 24 май

Още по темата