Медия без
политическа реклама

Нова програма за 3.6 млн. лв. ще финансира научни школи за ученици

За целта ще се използват ресурсите на БАН, университети, музеи, планетариуми и обсерватории

Децата ще учат в обсерватории и планетариуми.
Булфото
Децата ще учат в обсерватории и планетариуми.

Нова програма "Образование с наука" с бюджет от 3.6 млн. лв. предлага просветното министерство за следващите 3 г., става ясно от сайта на МОН. Не е ясно обаче дали ще има време тя да бъде одобрена от служебния кабинет.

В мотивите си от министерството обясняват, че тя надгражда успешното сътрудничество между ведомството и БАН от периода 2019-2023 г., когато бяха утвърдени редица формати за въздействие на академичните среди върху средното образование. Фокусът ѝ е върху развитие и усъвършенстване на съществуващите научни конкурси, школи и мрежи от малки научно-изследователски общности, като по нея училища ще могат да получат менторска помощ и съдействие от БАН, университети, музеи, обсерватори и планетариуми при изпълнението на нови и традиционни извънкласни и извънучилищни дейности.

 

Дейности

Една от дейностите ще е организиране на школи за ученици с изявени научни интереси, базирани на успешният модел на Лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика на БАН и школите по биология на Института по биология и имунология на размножаването към БАН. Ще има както школи на високо ниво, насочени към ученици с изявени резултати, така и такива, подходящи за начално запознаване с актуални области на науката от ученици с повишен интерес. В тях ще участват чуждестранни лектори, като най-добре представилите се ученици ще могат да посетят водещи летни школи в чужбина.

По програмата ще се изграждат още малки учебноизследователски общности в партньорство с училищните STEM-центрове, ще се създават стажантски програми с научноизследователски и иновативен характер за ученици и студенти, ще се провеждат курсове и семинари за педагози, насочени към извънкласно, олимпиадно, изследователско и проектно-базирано образование. Ще се подкрепят още създаването на мултимедийно съдържание, изнесената преподавателска дейност в музеи, институти, обсерватории и планетариуми, провеждането и техническото осигуряване на научни конкурси, насочени към ученици и студенти (приоритетно ще се подкрепят състезанията по компютърна математика и конкурсите от тип научен панаир), подготовката и участието в международни научни форуми за ученици както с конкурсен, така и с несъстезателен характер, провеждането на публични лекции, демонстрации и др.

Очаква се поне 5000 ученици, 1000 учители и 150 училища да бъдат обхванати по програмата, както и да бъдат проведени 6 конкурса на национално ниво, 20 летни школи, да има 15 научни публикации, 50 осъществени стажове, 15 участия в национални и международни състезания и 60 дигитални образователни материали.

 

Бенефициенти

Бенефициенти по програмата ще са институти на БАН, университети, обсерватории, музеи и планетариуми. Те ще сформират консорциум и ще изпълняват конкретните дейности от програмата въз основа на партньорско споразумение с приложен работен и финансов план. Водещ партньор ще е БАН, Софийският университет ще координира дейностите за популяризация на науката, Великотърновският университет - дейностите по компютърна математика, Институтът по математика и информатика към БАН - дейностите, насочени към надарени ученици, а Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей - дейностите в музейни пространства.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БАН, училища, наука

Още по темата