Медия без
политическа реклама

БАН отбелязва 155 г. с поредица за институтите си

 В Ботаническата градина на БАН има над 80 растения, които са на повече от век.
БГНЕС
В Ботаническата градина на БАН има над 80 растения, които са на повече от век.

С поредица от 10-минутни филми Българската академия на науките ще отбележи своята 155-та годишнина. Целта на кампанията за представяне на работата на учените от Академията чрез създаването на късометражни филми е да популяризира научните постижения и изследвания на БАН и да ги направи достъпни и разбираеми за хората.

Първите филми вече са готови, качени са в YouTube канала на БАН, споделени са на официалния сайт и на Facebook страницата на Академията. Те ни срещат с учените от различните институти, които показват и разказват по интересен начин за своята работа. От един от тях можем да научим например, че в Ботаническата градина на БАН има 100-годишни растения, наследени от Царската ботаническа градина. Най-голямата колекция е представена от семейството на орхидеите. Директорът на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания показва най-големия Хербариум на Балканите, който съдържа повече от 175 000 образци от всички растителни таксономични групи.

Инициатор и основен двигател за осъществяването на кампанията е доц. д-р Ина Анева, ботаник и научен секретар на направление "Биоразнообразие, биоресурси и екология" на БАН. Доц. Анева не е професионален фотограф и оператор, но обичта й към Българската академия на науките и уважението към работата на учените я вдъхновяват да се впусне в това предизвикателство и да овладее много от уменията, необходими за заснемането на тези филми.

"В България има учени, които са на световно ниво и е важно да се чува повече за тях, за тяхната работа. Хубаво е, че към инициативата има голям интерес - учени от различни институти на БАН се включват и вдъхновено разказват за работата си", казва доц. Анева. Тя споделя, че макар филмите да не са направени професионално, те отразяват отдадеността на учените и излъчват много любов. Заснемането и обработката на филмите е абсолютно безвъзмездно, което е и едно от посланията на кампанията - да даваме всичко от себе си, за да продължава да има наука в България, която, освен че е на световно ниво, е повод за гордост за страната и увлича нови и нови млади учени, които да продължат мисията. "Колкото по-будно и осъзнато е едно общество, толкова по-високо място заема науката, озарявайки неговото развитие", казва доц. Анева.

Българската академия на науките е най-старата институция в съвременна България, създадена 9 г. преди възстановяването на българската държавност. Тя е основана на 29 септември (11 октомври) 1869 г. и започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 30 септември (12 октомври) 1869 г., което въплъщава стремленията на своите основатели и на множество български родолюбци да равнят своя народ с развитите европейски нации.

Още по темата