Медия без
политическа реклама

МОН поръча на БАН преглед на образователните наредби

И учители ще се включат в оценяването на нормативната уредба в средното образование

"Правим каквото можем за облекчаване на административната тежест", казват от МОН
Илияна Кирилова
"Правим каквото можем за облекчаване на административната тежест", казват от МОН

Служебният екип на просветното министерство се е заел с нелека задача в период на политическа несигурност, в който не е ясно колко време ще управлява - започнал е анализ на нормативната уредба в средното образование, става ясно от кратко съобщение на МОН, без обаче да се уточнява кои точно наредби ще се оглеждат, нито в какъв период от време.

"Изготвяме анализ на нормативната уредба в средното образование, като в работните групи ще участват представители не само на МОН и на синдикатите, но и учители. Правим каквото можем за облекчаване на административната тежест", е казал служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, цитиран от пресцентъра си, по време на работна среща със Сдружението на директорите на математическите и природо-математическите гимназии, което е колективен член на Съюза на математиците в България.

Той е подчертал, че е възложил на БАН оценка и анализ на резултатите от често променяните закони и наредби в образованието, за да се види как действат те, преди да се върви към промени. Не се посочва тази задача ще бъде ли заплатена и колко ще струва. "Изискване за такава оценка има и според Закона за нормативните актове, но не е изпълнявано", посочват от пресцентъра. Според проф. Пенов трябва да се прецени дали е необходимо да има десетки подзаконови актове и наредби, които затрудняват училищните дейности, и дали от друга страна има празноти.

Нормативната уредба в образованието е огромна - само законът за предучилищното и училищното образование, приет през 2016 г., има към себе си десетки наредби, които привеждат в действие постановките му, отделно от него пък законът за професионалното образование и обучение регулира дейностите в професионалните школа. Анализът на всички тях вероятно би отнел месеци и дори година. Не е ясно и какъв ще е резултатът от него извън заявката за намаляване на административната тежест, което вече е правено при промени в доста от наредбите от предишни министри. 

На фона на заявката на служебния екип в МОН да анализира текущите разпоредби "преди да се върви към промени" не е ясно и дали ще продължи ходът за промяна на учебните програми, който бе започнат от предишния министър акад. Николай Денков. Прегледът им отне месеци, през които се правеха допитвания до родители, ученици и учители. В резултат на анкетите бяха откроени редица слабости - претрупване с информация, неясен език в учебниците, несъобразено с възрастта на учениците съдържание и др. Направени бяха предложения и за конкретни редакции - най-вече в програмите по български език, но и по математика, география, биология, информатика.

Обобщеният доклад от прегледа на учебните програми в момента би следвало да се обсъжда в МОН от работни групи с участието на учители, психолози и др., които трябва да предоложат конкретни промени в учебните програми, а те на свой ред - да бъдат представени за обществено обсъждане. Срокът за това е до 31 октомври 2022 г.

 

ИСКАНИЯ

Директорите на математическите и природо-математическите гимназии от цялата страна поставиха като основен проблем необходимостта от промяна в стандарта за издръжка на профилираните училища и паралелки, съобщават от МОН. Теми на разговора са били също проблемът с липсата на учители по математика, физика, химия и биология, както и финансирането на транспорта на учениците, връзката между средното и висшето образование, както и възможността за продължаване на сътрудничеството между МОН и организациите на математиците.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата