Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът посрещна 24 май в собственото си училище

"Езикът на Вазов ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство", заяви президентът Румен Радев

24 Май 2022
Нова телевизия
"Когато получавате двойки, работете и не се отказвайте", призова Кирил Петков учениците от 7 СУ

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова "А" и "Б", което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи! Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!". Това заяви по повод днешния празник министър-председателят Кирил и Методий в свое приветствие във фейсбук страницата на МС.

Днес Петков посрещна 24 май в училището, в което е учил - столичното 7 СУ "Св. Седмочисленици". "Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!", обърна се той към възпитаниците на училището, цитиран от Нова тв, които го разпитаха за спомените и любимите му предмети.

"Беше ми много трудно по руски език. Той ми беше много труден с падежите. Спомням си, че когато идваха класни или тестове, не бях много доволен. И трябва да си призная, че един или два пъти съм бягал от час. Но това е най-лошото нещо", каза Петков.

Той се определи като добър ученик. По руски обаче имал двойка. "Повечето ми оценки бяха шестици. Имах обаче двойка и по физика в седми клас. Това беше интересно, защото в 12 клас исках да бъда физик. Когато получавате двойки, работете и не се отказвайте", призова той учениците. Премиерът каза още, че много е харесвал българския език и литературата. Похвали се и, че винаги е бил добър по математика, която "въпреки че изглежда като скучен предмет, всъщност дава много възможности".

 

Езикът на Вазов ще надживее експериментите на "неразумните юроди"

"На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете", заяви в приветствието си и президента Румен Радев, който е на посещение в Пловдив.

"Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език... езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на "неразумните юроди", които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата", заяви той.

От Пловдив президентът посочи, че науката, вярата и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията. По думите на Радев ако попитаме българите кой е най-обичайният и чакан празник, единодушно всички ще посочат 24 май, а Пловдив е орисан да бъде сред първите. "Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете", допълни той.

 

 

 

 

Още по темата