Медия без
политическа реклама

Двойно повече български ученици търсят университети в Италия

Новата структура на гимназиалното образование у нас вече дава отражение върху кандидатстването в чужбина

22 Март 2022
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
На форум "Световно образование" ще се предлага безплатно кандидатстване в Нидерландия за 2023/24 г. за ученици, които сега са в 11 клас.

Наблюдава се двойно нарастване на интереса на българските ученици към висше образование в Италия, съобщават от консултантите от "Интеграл", организиращи изложението "Световно образование - Пролет 2022". То ще се проведе тази събота, 26 март, в хотел "Балкан", като в него ще участват над 45 образователни институции от 13 държави в Европа. Американски университети са представени чрез свои филиали в Австрия, Германия, Гърция.

Заради нарастналия интерес към Италия за пръв път на изложението със собствен щанд ще участва известният италиански икономически университет Бокони, сред чиито възпитаници е и международният финансист и бивш министър-председател на Италия Марио Монти, посочват от "Интеграл". Крайният срок за подаване на документи за бакалавърските програми на Бокони е 14 април.

С най-много университети - 10 на брой, участва Нидерландия, която е и номер 1 в интереса на българските кандидат-студенти в чужбина. Сред тях са Технологичният университет в Айндховен, университетите Тилбург, Хага, Фонтис и др. Крайният срок за кандидатстване в Нидерландия за програмите, които не са с лимитиран прием, е 1 май. С изключение на психология, компютърни науки и инженерство, архитектура и бизнес администрация в някои академични университети, за останалите специалности приемът за академичната 2022/23 г. в Холандия все още e отворен. Специална възможност за Нидерландия, която ще се предлага на форума, е безплатно кандидатстване за 2023/24 г. - тя се отнася за учениците, които в момента са в 11-ти клас.

За първи път със собствен щанд присъства и известната немска служба за академичен обмен DAAD. Тя е независима институция, подкрепяна и финансирана от германското федерално правителство, която представлява 365 университета в Германия. DAAD е най-голямата организация в света, която работи в областта на международното академично сътрудничество, разполага и с големи възможности за отпускане на стипендии за обучение в Германия на чуждестранни студенти.

Вече са отворени за настоящата кампания и системите за кандидатстване в два от най-популярните университети в Австрия - Университетът във Виена и Икономическият университет във Виена. Интересът на кандидатите, търсещи продължение на своето висше образование в Австрия, е насочен предимно към образователните институции в по-големите градове - Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство в Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац.

За първи път на тазгодишния пролетен форум Световно образование ще участва отдел „Образование“ към Испанското посолство, както и University of Alcalá – един от най-привлекателните за чуждестранни студенти университети в Испания. По интерес и запитвания Испания се нарежда непосредствено след Италия в желанията на кандидат-студентите.

Великобритания продължава да бъде безспорен фаворит в Европа в специалности като архитектура, сценични изкуства, медицина, икономика, природни науки, комбинирани специалности, програми с включен стаж по специалността. И през настоящата кандидатстудентска кампания университетите от Обединеното кралство запазват политиката на финансови стимули за студенти от ЕС. Пример е един от участниците на форума - лондонският Middlesex University, в който таксата за обучение е намалена до 9500 паунда за всички години от обучението.

 

ТОП 5

След Нидерландия, в топ 5 на дестинациите, към които има най-голям интерес за предстоящата учебна година, се подреждат Германия, Австрия, Великобритания и Италия. Що се отнася до специалностите, с най-голям дял по отношение привличането на кандидат- студенти продължава да бъде образователното направление Бизнес, икономика, финанси, следвано от Компютърни науки, Инженерни науки, Дизайн, Медии и комуникации и Хуманитарни науки.

 

ОЩЕ ОТ 10 КЛАС

Новата структура на гимназиалното образование у нас вече дава отражение върху кандидатстването в чужбина, констатират консултантите. Те отчитат увеличаване на запитванията от ученици в 10-и клас относно избор на подходящ профил във втори гимназиален етап според интересите им за бъдещо обучение и професионално развитие. Учениците и техните родители се интересуват какви са изискванията на западните университети, за да могат да направят информиран избор и да бъдат конкурентни. Изборът на профил е свързан и с подготовката по определени предмети, необходими за кандидатстване както във вуз в България, така и в чужбина. За по-специфични програми като медицина, инженерни науки, биология, фармация, архитектура се изисква изучаването на профилиращи предмети като биология и химия или математика и физика. На този ранен етап е водещ по-скоро изборът на специалност, отколкото конкретната дестинация. Кандидатстващите следва да знаят, че е възможно да се появи изискване и за полагане на приравнителен изпит в някои университети.

 

 

 

 

Още по темата