Медия без
политическа реклама

Държавата дава 1.5 млн. лв. за 2 месеца за деца без място в детска градина

03 Апр. 2024
Илияна Кирилова
Издръжката на дете, което не е в общинска градина, е 510 лв. на месец

Държавата ще изплати 1 517 879 лева компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 януари до 29 февруари 2024 г., реши правителството. От тях 1 513 985 лева са за 1542 деца в Столична община, а 3894 лева са за четири деца в община Пловдив.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Родителите могат да възстановят направените от тях разходи за заплащане на такси по договори за обучение, сключени с частна детска градина или частно училище, с лица, регистрирани като търговци или с юридически лица с нестопанска цел, предоставящи организирани услуги за деца, както и с физически лица. 

Размерът на компенсацията за деца, които не са приети в детска градина, се увеличава на 510 лв. Това предлага министерството на образованието в своя проектозаповед.   В момента размерът на помощта е 457 лв. месечно (от 1 август м. г. насам).

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?