Медия без
политическа реклама

Брекзит увеличи с 35% студентите ни в Нидерландия

Интересът за догодина за там е скочил с 80%, за сметка на Великобритания, където кандидатите ни за висше образование са намалели с 50%

Илияна Кирилова
Белгия също става предпочитана образователна дестинация, а интересът към САЩ се засилва

Интересът на родните ученици към висше образование във Великобритания е намалял с 50% заради Брекзит. Големият печеливш от промяната обаче е Нидерландия - тя регистрира 35% ръст на родните кандидати, които са стартирали тази години обучението си там. Това показват данни на консултантска къща "Интеграл", организатор на форума "Световно образование".

Ръстът на ранните заявки за следване там за следващата академична 2022/23 година пък е над 80%, отчитат от фирма "Интеграл" на база на данните от вече проведения виртуален формат на изложението през септември. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са компютърни науки, бизнес и мениджмънт, гейм дизайн, анимация, психология. Страната е предпочитана образователна дестинация заради ниските такси на обучение, както и заради много програми на английски език. Тази година там има известни промени - все повече стават програмите, които изискват предварителна селекция. 

"Тенденцията е кандидатите да комбинират повече от 2 държави - Великобритания със САЩ, Великобритания със скандинавските държави и др.", коментират още от "Интеграл". 25% от искащите да учат в чужбина висше образование вече са избрали конкретна държава, 43% са се насочили към Нидерландия, а останалите се колебаят. След Нидерландия, най-голям е интересът към обучение в Германия, Англия, Австрия, САЩ, Италия, Дания, Испания, Франция и Белгия.

Другата изгряваща дестинация е Белгия. Интересът към обучение там е близо 5 пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като медии и комуникации, компютърни науки, бизнес и икономика, туризъм.

След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщават консултантите, допълвайки, че тази година на изложението "Световно образование" ще бъдат представени и 4 университета от САЩ. Цената на следването там се е изравнила с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво, казват те. "Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната", коментира Николай Христанов, консултант за висше образование в "Интеграл". По думите му в момента в Харвард учат 25 българи. "Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард е, че това е една много взискателна задача! За 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000", казва той. Кандидатстването и приемът се осъществяват по документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна изискването кандидатите да предоставят документ за успешно положен SAT в следствие на пандемията.

Дания т.г. е затворила част от програмите си на английски език в университетите с практическа насоченост, като там по-големи са възможностите за прием в академичните вузове, със специалности като икономика, бизнес и инженерство, които изискват определен хорариум изкарани часове по математика и физика в средното образование. Алтернатива на Дания са Швеция, Нидерландия и Белгия, които също предлагат подобни специалности, както и сходни такси на обучение. Сред новите фаворити на българските кандидати т.г. е и Ирландия - както заради многото програми, така и заради таксите от 3 000 евро на година.

Около 50 на сто от регистрираните участници в онлайн изложението, организирано от "Интеграл" в средата на септември, посочват интерес само към една специалност. Предпочитанията като направления обаче показват едни и същи тенденции, независимо дали интересуващите се са в 10, 11 или 12 клас. Най-висок е интересът към специалност бизнес, икономика и финанси, следвана от компютърни науки и информационни технологии на второ място и изкуство и дизайн на трето място. В топ 10 са още медии и комуникации, хуманитарни науки, политика и международни отношения, инженерни и природни науки, математика, право, туризъм. Съществува интерес и към специалности като медицина, език и литература. Повяват се и нови предпочитания, които са отсъствали досега като Физиотерапия, музика и вокално пеене, обработка и технология на храните.

Форумът "Световно образование" ще се проведе присъствено този уикенд в София, както и в Пловдив - на 11 октомври, Варна - 13 октомври и Бургас - 12 октомври.

Желаещите да учат в чужбина българи са намалели рязко. Едва 1536 ученици, завършили училище миналата учебна година, са получили печат Apostille за удостоверяване на валидността на дипломата им за средно образование.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата