Медия без
политическа реклама

Желаещите да учат в чужбина българи рязко са намалели

24 Септ. 2021
Илияна Кирилова

Желаещите да учат в чужбина българи са намалели рязко. Едва 1536 ученици, завършили училище миналата учебна година, са получили печат Apostille за удостоверяване на валидността на дипломата им за средно образование. Със завършилите в предходни години общият брой на легализираните дипломи е 2210 - два пъти под нивата за 2019 г., показват данните на Националния център за информация и документация към МОН.

От центъра отчитат чувствителен спад в броя на желаещите да учат зад граница за втора поредна година. През 2019 г. легализираните дипломи са били общо 4683 (от тях 2823 нна абитуриенти), през 2020 броят е паднал на 3678 (2210 абитуриенти). Сравненията между числата показват, че интересът при абитуриентите е намалял с 45%, сривът при завършили предходни години е по-голям - 64%.

От Министерство на образованието и науката изтъкват три основни фактора за намаляване на интереса за следване зад граница. Випуските като цяло са по-малки и така абсолютният брой на желаещите да учат зад граница намалява, изтъкват от МОН. Голям ефект в последните две години оказва и пандемията, както и Брекзит. През 2021 година най-много желаещи има да учат в Германия, Гърция и Италия. През 2020 година първите три най-предпочитани държави са Германия, Гърция и Великобритания, посочват още от МОН. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата