Quantcast
Близо 8000 деца не са приети в детските градини в София | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Близо 8000 деца не са приети в детските градини в София

Свободните места за 2-то класиране, което ще се извърши на 30-и май, са 3 048
276
 Илияна Кирилова

Както всяка година, и през тази хиляди деца в столицата няма да имат шанса да посещават общинска детска градина или ясла. Причината е тривиална - липса на места. 7 911 деца от 18 806 кандидатствали не са приети в забавачките на днешното първо класиране, става ясно от данни, представени от Дискусионния клуб за социална местна политика.

Кандидатствалите за място (без искащите преместване) са 17 013. Класирани на това първо класиране в детска градина и ясла са 9 102. Свободните места за второто класиране, което ще се извърши на 30-и май, са 3 048. 4 863 деца към този момент остават без място в детско заведение, показват пък данните на общината.

Ако приетите на първо класиране деца не бъдат записани до 29-ти май, ще има място за всяко следващо дете. "Няма чакащи при 5 и 6-годишните", информира заместник-кметът по образование Тодор Чобанов. "Всеки родител, който реши да не запише детето си, реално също освобождава място, което ще отиде за второ, трето и четвърто класиране. На база на това, което в момента имаме като ситуация, главният недостиг си остава в яслената възраст, който е около 5000 деца. Малко по-неприятна е ситуацията в първа градинска група, където заради редукцията в броя на местата в групите и намаляването на броя на децата с хронични заболявания, имаме около 1000 места реално недостиг", коментира той пред БНР.

Места в яслените групи не достигат в районите "Младост", "Витоша", "Красно село", "Триадица" и "Овча купел". Места в градините липсват във "Витоша", "Триадица", "Овча купел", "Лозенец" и "Красно село".

"Въпреки декларирания приоритет и отпуснатите и разходваните милиони левове, все още има етернитови детски градини - чак тази година се преборихме поредни пет етернитови градини да бъдат реконструирани", казват от Дискусионния клуб за социална и места политика. Оттам посочват, че продължава практиката външни институции, структури и фирми да ползват сгради за общински детски ясли и градини - като например социалните служби в Младост, районната администрация в Изгрев, частни детски градини в Триадица и в Красно село и редица други. Въпреки наличните общински терени, отредени за детски градини, Столичната община не строи на тях и има опасност те да загубят предназначението за детска градина, опасяват се още от организацията. Оттам дават за пример малката зала Триадица в район Триадица, която стои празна и за поредна година общината не открива там няколко групи, които биха могли да поемат децата от "Манастирски ливади". Цяла детска градина за 250 деца вече 5-а година стои заключена и в кв. Драгалевци, въпреки че в близост (Манастирски ливади изток и запад и в Кръстова вада) има много чакащи деца без места в общинските детски ясли и градини, посочват още от Клуба.

 

 

 

Още

България отказва да освободи бебетата от тестове за COVID-19
Децата на Майкъл Джексън победиха данъчните в съда

05.05.2021

626
Фрапиращо: Всяко второ българско дете е преживяло насилие