Медия без
политическа реклама

Водещите партии и кабинетът се упражняват върху цената на бензина

07 Ноем. 2022
Снимка: Архив

ПП, също както ГЕРБ и служебния кабинет, излезе с идеи за поевтиняване на цената на горивата. От пресцентъра на партията съобщиха днес, че за целта е внесен проект на решение в Народното събрание за прилагане на дерогацията за внос на руски суров петрол, договорена от кабинета „Петков“.

Дерогацията касае "Лукойл Нефтохим". "Тя защити техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и й даде срок от две години, за да се подготви за пълното спиране на внос на руски петрол. От 5 декември дерогацията ще даде възможност и за намаляване на цените на горивата за българските граждани", заявяват от партията. Но за да има реален ефект мярката, от партията предлагат Министерски съвет да предприеме четири конкретни стъпки. Според ПП те ще доведат до значителни приходи, които могат да бъдат използвани за по-голяма компенсация за потребителите на горива у нас.

Предложените от партията стъпки са:

- Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на Република България от руски суров нефт.

- Считано от 5 декември 2022 г., МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.

- С цел намаляване на високите цени на горивата в България, МС да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.

- Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, следва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица - крайни потребители на горива.

Още по темата:

В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от антикризисни мерки, които няма да струват нито лев за държавния бюджет, но ще подействат като "Ред Бул" за икономиката.
Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, да бъдат обложени с допълнителен данък за тази и следващата година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП, горива, бензин