facebook
twitter

Икономика

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

467
Илияна Кирилова

След кратко затишие отново има смут на енергийната борса. Причината е оскъдното предлагане на електроенергия за дългосрочни периоди, сигнализираха от Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП) вчера. Според тях става въпрос за изкуствено създаден дефицит, който обаче може да изправи икономиката пред сериозни рискове. Търговците са изпратили отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и ръководствата на държавните енергийни дружества, в което посочват, че заради липсите те няма как да си набавят нужните количества.

От АСЕП посочват, че големият ръст в цените на тока на едро заедно с изкуствено създавания дефицит в предлагането на дългосрочни продукти може да доведат до недоволство от страна на търговските участници, което да ескалира съвсем скоро, ако не се предприемат спешни мерки. Макар да се намеква, в писмото не се посочва дали и кога ще има протести.

Търговците се съмняват, че има съгласувана практика, насочена към създаване на дефицити и постигане на по-висока цена чрез предлагане на продукти на борсата от страна на държавните производители. Това, според тях, е в ущърб на пазара. В случая става въпрос за държавните НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2", които до неотдавна доминираха борсовия пазар на ток.

Работата на уж независимата енергийна борса и поведението на БЕХ остро се критикува и от работодателите, според които държавата умишлено създава монопол. Четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, дори внесоха сигнал за нарушения в Комисията за защита на конкуренцията, откъдето заявиха, че ще направят секторен анализ. Бизнесът призова и за намесата на главния прокурор Сотир Цацаров.

Недопустимо е през последното тримесечие на годината да няма предлагане от страна на държавните производители под шапката на БЕХ, възмущават се търговците. Според тях оскъдицата затруднява сключването на договори и възможността бизнесът да получава изгодни условия по тях. Това е важно, защото големите заводи и предприятия планират бюджетите си за догодина и имат нужда от яснота, за да могат да предвидят разходите си за ток.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

15.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

422 3
Свинското в Дупница мина 15 лв./кг заради чумата

23.11.2019

658 23
В НЕК трябва да се сменят играчите, не треньорът

20.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

611 1

Коментари

Дежурния

АЕЦ Козлодуй и Марица Изток 2 са около 3000 мегавата, от размахвани наляво и надясно над 12 000 мегавата в енергийната система. Защо търговците не купуват от другите 9 000 недържавни мегавата? Само перките и фотоволтаиците колко много са и всички са частни. Странно изглежда и държавните мощности да произвеждат ток, но да не го продават. Сигурно го пазят на тайни места в буркани и туби, за да правят мръсно на честните търговци.

mamut

 ми да внасят от вън, що чакат на дружествата на БЕХ, евтина енергия не се очаква  да има,  а бизнеса да инвеситра в енергийна ефективност и ново обрудване. Част от произведената енергия от АЕЦ, НЕК и МИ2 е предназначена за регулиран пазар -битови потребители.

sega_reader

Ще дойде ден, в който ще почнат да се оплакват поради оскъдица на клиенти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×