Медия без
политическа реклама

Шишков: До края на септември ще потече газ по интерконектора с Гърция

Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири от "Монтажи", заяви служебният регионален министър

31 Авг. 2022
МРРБ

Завършването на газовата връзка с Гърция напредва, до края на септември ще потече газ по нея. Това заяви пред бТВ служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

В началото на август двама министри от служебния кабинет - на транспорта и на регионалното развитие, посетиха площадката в Стара Загора, където е краят на интерконектора Гърция-България и обявиха, че са заварили незавършено строителство. Днес министър Шишков каза, че остава строителят да измаже и да направи защита на някаква метална конструкция, каквито са противопожарните изисквания, а на площадката в Хасково  - да завърши канализацията и асфалтиране на пътя.

До 10 дни ще приключи строителството, след което строителят трябва да предаде документацията и само за няколко дни сме организирали да мине приемна комисия и да издаде Акт 16, каза Шишков.

По думите му строителят - гръцката фирма "Авакс", бил загубил инерция и скорост, но вече е мотивиран бързо да приключи обекта.

Регионалният министър съобщи още, че до 10 септември ще бъде осигурено финансирането за довършване на работата по първите три лота на магистрала "Хемус". "Въпреки, че строителството е възлагано с инхаус поръчки, то не може да бъде спряно. Там, където вече има изградени мостови съоръжения, не може да спрем строителството. Трябва да осигурим парите за завършването, за да може строителите да изпреварят зимата", посочи Шишков.

Изграждането на останалите участъци от магистрала "Хемус" трябва да се узакони с т.нар. текстове за търпимост и това е задача на новия парламент, каза министърът. До няколко дни тези законови поправки в ЗУТ ще бъдат предложени от МРРБ за обществено обсъждане.

По същия начин трябва да се процедира и за мащабните незаконни ремонти на язовирите към държавното дружество "Монтажи", каза Шишков. Той разказа, че с изненада установил във вторник, че междуведомствена комисия с представители на МРРБ и МИИ по времето на кабинета "Петков" е излязла с решение, според което тези ремонти са били аварийни и затова не трябва да се изискват разрешителни за строеж. "Това е смущаващо - опитали са се прикрито да спасят незаконното строителство по времето на ГЕРБ, което бяхме открили в служебния кабинет на Стефан Янев", посочи Шишков, който тогава бе заместник-министър на регионалното развитие. Той припомни, че след проверки Дирекцията за национален строителен контрол са издали в края на миналата година актове за незаконно строителство. Според него единственият начин е това да стане със законови промени.

Още по темата