Медия без
политическа реклама

Поморие отново мисли за референдум за петролопровод до Бургас

София и Атина се договориха да проучат възможностите за доставки на нефт от Александруполис до Бургас

16 Февр. 2023
България и Гърция променят енергийната карта на Балканите и Централна Европа - това заяви президентът Румен Радев на съвместната си пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис
България и Гърция променят енергийната карта на Балканите и Централна Европа - това заяви президентът Румен Радев на съвместната си пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Поморийци предупредиха, че обмислят нов референдум дали да бъде възроден петролопроводът с Гърция, въпреки че проектът този път е суров нефт да се товари на пристанището в Александруполис и по тръба да се транспортира до рафинерията в Бургас.

"Посоката Александруполис-Бургас не е лоша, но никой още нищо не знае каква е идеята. Очакваме повече информация", коментира пред Нова нюз възраждането на проекта Тодор Георгиев от Националната асоциация Българско Черноморие.

Той припомни, че през 2009 г. община Поморие събра необходимия брой гласове против изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. "Тогава обаче се предвиждаше в залива руски танкери да разтоварват нефт и заливът щеше да се превърне в нефтен залив. Поморийци успяхме да се противопоставим на три държави - Русия, България и Гърция,  и спряхме проекта", каза Петров.

Според него притеснителното е откъде ще минава тръбата, защото по трасето има доста защитени територии. От друга страна поморийци разбирали, че България трябва да си осигури независими източници на енергоносители.

Днес в Гърция в присъствието на президента Румен Радев министърът на енергетиката Росен Христов подписа с гръцкия си колега Костас Скрекас меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас.  Двамата енергийни министри подписаха и меморандум за сътрудничество за гарантиране на доставките и съхраняването на втечнен природен газ.

Служебното правителство продължава да действа, сякаш ще векува във властта. На днешното си заседание временните министри одобриха меморандум, който на практика възкресява пратения в архивите проект за петролопровод между пристанищата Бургас и Александруполис.

Идеята на възродения, но преработен инфраструктурен проект е да се осъществи пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис до пристанището на Бургас. На практика посоката на петрола в тръбата се обръща. Идеята за този петролопровед бе на Москва за доставки на руски петрол през България за  Гърция. През далечната 2007 г. Русия, България и Гърция подписаха споразумение руски нефт да се доставя през България за Гърция. Дори бе създадена компания, която да осъществи проекта, но през 2011 г. България се отказа да участва. 

"Двата документа, които подписваме с Гърция, показват последователността на нашите усилия за повишаване на енергийната сигурност на Европа“, подчерта президентът Румен Радев. "Меморандумът за нефтопровода Александруполис-Бургас ще създаде необходимата основа за реализацията на проект, който ще позволи пренос на суров нефт от Егейско море до Черноморския регион. Проливите вече са затрупани от интензивен трафик и този нов маршрут трябва да осигури така необходимото облекчение", каза още държавният глава.

Предвижда се създаването на работна група с представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция и заинтересовани субекти от двете страни, която да извърши необходимите предварителни проучвания, да изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас, да анализира вариантите за неговото финансиране и да подготви план за действие за реализирането му, с цел въвеждане в експлоатация на тръбопровода до края на 2024 г. Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Енергийни експерти обаче изразиха съмнения за бъдещето на този нефтопровод.

"Чудесно е, че с този проект се заобикаля трасето на танкерите през Босфора, където се събират много високи такси. Но първо трябваше рафинерията на "Лукойл" в Бургас да се национализира и да стане българска - само така може да се гарантира, че ще има намаление на цените за българските потребители. Защото сега излиза, че президентът Румен Радев върши работата на една руска компания - "Лукойл". Бойко Борисов остана в историята като държавника, който направи газопровод на "Газпром", а Румен Радев ще остане като човека, направил нефтопровод на "Лукойл", коментира пред Нова нюз енергийният експерт Красимир Манов. 

Според Валентин Николов - бивш изпълнителен директор на БЕХ и на АЕЦ "Козлодуй" "има опасения, че този петролопровод, сега правилно анонсиран във връзка със заобикалянето на Босфора, в един момент да не се превърне отново в Бургас – Александруполис". "Трябва да ограничим такъв вариант, защото при смяна на геополитическата обстановка Русия при всички случаи ще прояви интерес към този петролопровод", смята Николов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата