Медия без
политическа реклама

Оръжейната "Емко" подозира отново саботаж от държавата

31 Март 2020
БГНЕС архив

Оръжейната компания "Емко" алармира за сериозни проблеми с износа си заради евентуален умишлен саботаж от изпълнителната власт, подобно на този през 2017 г. Това става ясно от писмо на компанията до властимащите и главния прокурор, цитирано от Медияпул.

"Вече повече от месец структури на изпълнителната власт бавят издаването на експортни разрешения за пазари на НАТО, въпреки че са изпълнени всички законови изисквания, че е в ход изпълнението на подписани договори и са преминали приемните процедури от купувача", алармира ръководството на завода в писмо до премиера Бойко Борисов, до президента Румен Радев, както и до главния прокурор Иван Гешев заради евентуални данни за престъпление.

Според "Емко" провалянето на износа на готовата продукция ще нанесе големи щети във времена, "когато се борим за всеки лев, за всеки работник". Това ще са отрази тежко на икономиката на цели градове и особено на Трявна и на Монтана, се посочва в писмото. От фирмата призовават да не се повтарят събитията от 2017 г., когато стотици оръжейници излязоха на протести.

"Фактите за продължаващия саботаж на износа на готова продукция на нашите заводи бодат очите. За предприятията от групата "Емко" очевидно се повтаря сценарият от лятото на 2017 г., когато незаконните действия на представители на властта на най-високо ниво доведоха до масови протести на нашите работници, до огромни материални загуби за българската държава и до компрометиране на позициите на българската отбранителна индустрия на традиционни пазари", се казва още в позицията.

Подозренията на ръководството са, че саботажът може и да е умишлен.

"Дали това е резултат от външен натиск, който пред последните години се усещаше особено силно, дали е резултат от лични и групови интереси в България, или съчетание на двете оставяме на преценката на органите на властта, които трябва да се грижат за опазването на предприятията от стратегическия списък, както и за прилагането на законите на България", питат шефовете на "Емко".

През 2017 г. "Емко" се сблъска с държавен натиск върху дейността си. В края на юли 2017 г. бе прекратен лицензът му за внос и износ заради нарушения на правилата за противопожарна сигурност за срок от шест месеца или до отстраняването на нередностите. Паралелно бе спрян и лицензът на русенския военен завод "Дунарит" заради повдигнати от прокуратурата обвинения за източването му и престъпното му придобиване от претендиращия за собственост Емилиян Гебрев, който притежава и "Емко", припомня Медияпул.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата