Quantcast
Компенсациите за скъпия ток ще продължат до края на годината | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Компенсациите за скъпия ток ще продължат до края на годината

622
 Илияна Кирилова

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на тока ще продължи до края на годината. Това реши служебното правителство на днешното си заседание.

За месеците октомври, ноември и декември индикативният бюджет на програмата за компенсиране е в размер на 3.594 млрд. лв., от които 3.214 млрд. лв. са предвидени за небитовите крайни клиенти - фирми, учебни и здравни заведения, общински структури и др., а 380 млн. лв. – за електроразпределителните дружества.

Тези средствата ще бъдат осигурени от допълнителни целеви вноски от държавните производители на електроенергия към на фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

И през последните три месеца на годината всички небитови потребители на ток ще бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса за съответния месец и базовата цена от 250 лв/МВтч. Тези компенсации ще бъдат изплатени до 31 март 2023 г. От тях ще се възползват над 630 хил. небитови потребители на ток.

"Компенсирането на операторите и през четвъртото тримесечие ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число – и за битовите", се казва в правителственото прессъобщение.

В същото време потребителите на природен газ продължават да бъдат изолирани от държавни компенсации. Подобен дискриминационен подход е в противоречие с европейските регламенти и със съдебната практика за допустимост на държавната помощ.

Още по темата

 

Още

Нинова: Все още може да има кабинет

27.11.2022

2419
Кирил Петков: Ако имах кодове, щях ли да дам на Борисов 25%?

27.11.2022

Обновена

Екип на Сега

2784
Зеленият чорап ще е празен на Коледа

25.11.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5959