Медия без
политическа реклама

Кабинетът одобри споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ"

Депутатите поискаха изслушване на енергийния министър заради съмнение, че през Турция у нас ще влиза руски газ

11 Яну. 2023

Министерският съвет одобри сключването на споразумение между държавния газов доставчик „Булгаргаз” и турската национална газова компания "Боташ" (BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.).

С това се осигурява достъп на „Булгаргаз” ЕАД до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода 2023-2035 г., посочиха от правителствената пресслужба.

Предстои да бъде подписан и стандартен договор с "Боташ"  за доставка на природен газ, който ce изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” ЕАД в размер до 1,3 млрд. куб. м годишно.

Тази седмица в Народното събрание с повече подробности за споразумението ще бъде изслушан министърът на енергетиката Росен Христов. От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" , както и редица енергийни експерти, изразиха съмнения, че от Турция у нас ще постъпва и руски природен газ.

"Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ ЕАД на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ", се посочва в днешното прессъобщение на МС.  Допълва се, че сключването на споразумението ще доведе и до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ ЕАД от резервиране на капацитет. 

Още по темата:

Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.
Сключеното от служебното правителство споразумение с турската държавна компания "Боташ" за доставки на втечнен природен газ за България е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но остава неясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво.

 

Още по темата