Quantcast
Евросъюзът се устреми към бюджет през 2023 г. за 186,6 млрд. евро | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Евросъюзът се устреми към бюджет през 2023 г. за 186,6 млрд. евро

Войната в Украйна повишава разходите от общата европейска каса
202
 https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Европейският парламент, Съветът и Еврокомисията постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за 2023 г. в 11-часов пазарлък в понеделник вечерта, като се съгласиха на 186,6 млрд. евро в планираните плащания догодина. Трите институции се споразумяха за увеличение на бюджета, което е с над 1 млрд. евро повече от първоначално предложеното от Европейската комисия, с 0,7 млрд. евро по-малко от искането на Европейския парламент, но с около 2,7 млрд. евро повече, отколкото искаха държавите от ЕС.
По-голямата част от увеличението - равняваща се на 280 млн. евро - е насочена към увеличаване на средствата за подпомагане на Украйна и съседните държави като Молдова. Увеличен е и бюджетът на ЕС за "военна мобилност", за да се модернизира транспортната инфраструктура, така че военните средства да могат да се придвижват бързо в рамките на съюза.
За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано в рамките на две седмици от Европарламента и от Съвета на ЕС. Парламентът ще я гласува на пленарното заседание следващата седмица в Страсбург. Прагът за одобряване на сделката в Съвета на ЕС е квалифицирано мнозинство от страните, така че се очаква тя да мине и там.

Ключови думи:

ЕС, бюджет, 2023

Още

Кабинетът не успя да похарчи 2,6 млрд. лв. за инвестиции

05.02.2023

725
България удобно и практично се измъква от ЕС с единия крак
След като бензиновата отстъпка отпадна, ЕК я обяви за нарушение

26.01.2023

Обновена

3384