Медия без
политическа реклама

България ще пренасочи част от парите за F-16 към щатски ценни книжа

Целта е държавата да получи доход от платените за самолетите средства, които са в сметка на американското правителство

23 Ноем. 2022
Социалистът Румен Гечев обяви, че ще получим "жалки трохи".
БГНЕС
Социалистът Румен Гечев обяви, че ще получим "жалки трохи".

Част от парите, които българската държава е заплатила за американски изтребители F-16, могат да бъдат инвестирани в американски ценни книжа, за да й носят доходи. Това става възможно, след като днес Народното събрание одобри споразумения, сключени между българското министерство на отбраната и щатски институции.

През 2019 г. България е превела 1.2 млрд. долара за самолетите на Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA). Американската страна позволява част от платените от Република България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Така ще се осигури доходност от тези средства в полза на българската държава. От американската страна са поискани проекти на споразумения в тази посока.

В крайна сметка, споразуменията са подписани през април 2021 г. от представители на нашето военно министерство, DSCA и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Агенцията ще определя колко пари могата да се прехвърлят във федералната банка. В мотивите към споразуменията се споменава, че „стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.“

Българското министерство ще може да следи как се инвестират средствата и да го прекрати, ако сметне, че е нецелесъобразно. Тъй като обаче ведомството не разполага с експертизата, за да направи подобна преценка, то е сключило договор с БНБ за консултантска помощ.

С подкрепата на 162-ма депутати Народното събрание одобри решение, с което се позволява закупуването на 8 допълнителни бойни самолета от типа F-16 Block 70. В полза на бъдещата сделка гласуваха групите на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против бяха 49 депутати, а 11 се въздържаха.

ВЪЗРАЖЕНИЯ

Споразуменията бяха подкрепени от всички политически сили, с изключение на БСП и „Възраждане“, които традиционно се противопоставят на всичко, свързано с американските изтребители.

„Какво ще спечели българската държава? Едни жалки трохи. Ние връзваме бюджета на министерството на отбраната с бюджета на САЩ. Българските данъкоплатци, макар и скромно, започват да покриват държавния дълг на Съединените щати“, обяви соцдепутатът Румен Гечев.

Николай Дренчев от „Възраждане“ обяви цялата идея за „нещо безкрайно нелепо, безкрайно несъответстващо на функциите на министерството на отбраната“. Възрази и братът на Дренчев – Димо Дренчев, който също е депутат.

„Парите, които са преведени в изпълнение на договора от 2019 г. просто ще бъдат преместени във влог в банка, за да носят доход. Това е възможност българската държава да спечели от това, което вече е платила“, коментира Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата