Quantcast

Медия без
политическа реклама

България планирала да увеличи субсидията за "Фолксваген"

Снимка: БГНЕС
Шефът на "Фолксваген" Херберт Дис представи през септември новия електрически автомобил на концерна. Към момента все още няма официално изявление за това дали България остава в играта за новия завод.

България е склонна да предложи повече отстъпки на "Фолксваген", след като концернът отложи окончателното решение дали да изгради новия си автомобилен завод край турския град Измир. Немската компания обяви, че засега няма да финализира договора си с южната ни съседка заради военната операция в Сирия. Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), който е и председател на Автомобилния клъстер, обяви, че страната ни ще предложи да увеличи субсидията от 135 млн. на 260 млн. евро. "Можем да разширим сътрудничеството с "Фолксваген" в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна", разясни той пред БНР.

Така заедно с терена край Кремиковци и прилежащата инфраструктура, които българското правителство планираше да предостави на компанията, стойността на държавната помощ би могла да достигне около 800 млн. евро, пише "Дойче веле". За да може увеличената държавна помощ да се приеме от ЕК, теренът, който е с площ около 8 квадратни километра и се намира в източния край на София, ще бъде прехвърлен към съседната община Елин Пелин. Там заради по-слабата икономика са позволени двойно по-високи субсидии отколкото в столицата.

От Българската агенция за инвестиции (БАИ) не потвърдиха информацията на Плевнелиев, тъй като България се придържала към подадената оферта. "Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", заяви шефът на БАИ Стамен Янев.

Битката за новия завод обаче може да влезе в нов рунд, тъй като Букурещ обяви, че са започнати нови разговори с автомобилния гигант. Румъния предлага "много добри" индустриални условия, казва румънският министър на търговията Стефан Раду Опреа, цитиран от вестник "Зиарул финанчиар". Румъния вече произвежда "Дачия", марка на френския производител "Рено".

 

РАЦИОНАЛНО

Финансистът Емил Хърсев е скептичен към новата оферта на страната ни и дори намекна за корупция в немския концерн. Според него най-странното в цялата ситуация е, че никой не е казал как България ще си върне получените милиони под формата на субсидии за инвеститора. "Предложен е максимумът от нашата държава и този подарък не е много обоснован", каза той пред БНТ. България трябва да оценява възможностите си по-трезво, смята Хърсев.

Още по темата