facebook
twitter

Икономика

"Булгаргаз" съди парното в София, засега за 35 милиона лева

Столичната "Топлофикация" натрупала над 100 милиона нови задължения само за година
278
 Снимка: БГНЕС
Николай Павлов

"Булгаргаз" е завела иск срещу "Топлофикация София" за 35 млн. лв. Това е част от общите задължения на парното към газовата компания, които вече са около 120 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов пред БНР.  Мярката е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не успее да плати на своя доставчик - руската компания "Газпром експорт". Все пак, ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, газовото дружество ще оттегли съдебния иск. Това означава, че парното ще трябва да плати 35 млн. лв. сега и поне още 65 млн. лв. през септември.

Столичното парно успя да натрупа нов дълг, след като преди година задълженията му бяха изкупени изцяло от Българския енергиен холдинг (БЕХ). През август миналата година дългът на "Топлофикация София"  достигна 105 милиона лева. Както и в предишни случаи, бе решено "Булгаргаз" да продаде на БЕХ вземанията си от столичното дружество. Така по думите на Павлов са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.

Сега обаче парното има нови просрочия. "Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 г., ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към "Булгаргаз" за доставките", казва Николай Павлов.

За проблема е уведомена и Столичната община, която е собственик на "Топлофикация София". Кметът Йорданка Фандъкова обаче явно не е много притеснена, тъй като определи взаимоотношенията между двете дружества само като "предизвикателство". Фандъкова обясни забавените плащания с исканията на газовото дружество да му се плаща по-рано, докато "Топлофикация София" събирала своите вземания със закъснение. "Това не е първото дело, заведено от "Булгаргаз", има и други преди него, но това са взаимоотношения между две търговски дружества", каза още столичният кмет. И добави, че нито тя, нито енергийният министър Теменужка Петкова щели да допуснат отоплителният сезон да бъде застрашен.

 

НАПРЕДЪК

Печалба от 27.9 млн. лв. отчита "Булгаргаз" за второто тримесечие на тази година. Това е значително по-добро представяне на фона на миналата година, когато резултатът за същия период е бил 9.3 млн. лв., показва финансовият отчет на дружеството. То не успява да си събере 161 млн. лв. от длъжници, най-големият от които е столичното парно, следвано от ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Все още няма коментари

Още

"Газпром" продаде дела си в "Овергаз Инк."

13.08.2020

2496
"Булгаргаз" поиска над 15% поскъпване на природния газ

11.08.2020

1131 5
Цената на газа през август е с 2.25% е по-ниска от юли

01.08.2020

157 2

Влез или се регистрирай за да коментираш