Медия без
политическа реклама

Агенцията по храните: Яйцата от Украйна са безопасни

25 Март 2023
Pixabay

Яйцата от Украйна са безопасни. Това показват резултатите от изследванията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Близо 2.5 млн. яйца от Украйна са внесени в страната ни в периода 9-19 март, за което от Съюза на птицевъдите се усъмниха, че може да бъдат представени като български.

В навечерието на Великден по традиция родни производители на яйца и агнешко месо се оплакват от огромен внос, който ще удари продажбите на българските стоки.

"Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност", съобщиха от БАБХ.

От агенцията уточниха, че всички пратки са придружени от необходимите документи и сертификати. Те са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС. Яйцата имат на черупката си съответния код, доказващ произхода им, както и протоколи за извършен лабораторен анализ. „На тези яйца има два символа – U и A. Това означава, че е с произход от Украйна. Следващите цифри – това е номерът на животновъдния обект“, обясняват от БАБХ.  От агенцията отрекоха да е възможно яйцата да бъдат маркирани като български.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

яйца, Украйна, БАХБ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?