Quantcast

Медия без
политическа реклама

Птицевъди се уплашиха от "море" от яйца от Украйна

Внесени са 2.5 милиона, които може да се представят като български, предупреждават родни производители

23 Март 2023Обновена
Илияна Димитрова

В навечерието на Великден по традиция родни производители на яйца и агнешко месо се оплакват от огромен внос, който ще удари продажбите на българските стоки.

От Съюза на птицевъдите предупредиха, че преди седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара. 

"Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че ние трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% от яйцата да са украински, но такова нещо няма. Което е повод да сезираме днес Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено, дали техният произход впоследствие не се манипулира."

Това заяви пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения, че украинските яйца ще бъдат маскирани като български, което било "стара практика на контрабандистите". Съюзът на птицевъдите официално ще поиска информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

От БАХБ побързаха да отговорят и в официално съобщение потвърдиха, че в периода 9-19 март в страната са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия - общо 2 608 200 броя. Всички пратки били придружени от необходимите документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС. Яйцата са постъпили в одобрени от БАБХ складове на територията на страната, които са под ежедневен ветеринарен контрол. Всички яйца носят на черупката си съответния код, доказващ произхода им, посочват от агенцията по храните. Оттам напомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, който носи символа BG.

Специално за яйцата с произход Украйна от БАХБ казват, че са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати. Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ и резултати се очакват в петък - 24 март.

"Аз твърдя, че българските потребители няма да купят толкова голямо количество украински яйца. Няма фирма, няма сдружение, няма никой, който може да осъществи продажба в такова количество на пазара в България. Дори всички търговски вериги да вземат от тях, няма потребител, който да купи толкова много яйца. Това значи, че може да очакваме за Великден да станат 10 милиона", коментира Гълъбов.

Над 120 са фирмите - производители на яйца у нас и дневно те произвеждат около 4 милиона броя като 1 милион се изнася, поясниха от Съюза на птицевъдите. Оттам посочват, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

"Няма предпоставки за промяна цената на яйцата по Великденските празници", каза още Ивайло Гълъбов. Той поясни, че подобно негово изказване било едно от основанията КЗК да влезе на проверка в Съюза на птицевъдите. "Документите, които бяха иззети от офиса и от нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел, нямаме никакво отношение към цените", коментира Гълъбов.

Той посочи, че цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се е задържа без промяна - около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи до щанда в магазина, плюс ДДС.

В същото време овцевъди от Североизточна България алармираха, че за Великден и Гергьовден българският пазар ще бъде „залят“ от румънско и македонско агнешко месо и техните животни ще остават неизкупени във фермите. 

Според тях вносът от двете страни ще е на по-ниски цени и ще подбие родното производство. "Идентични с миналогодишните цени ще е килограм българско агнешко по Великден", прогнозираха тези дни от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Това означава цена на едро до 8,50 - 9 лв. без ДДС за агнешко месо и 10-12 лв. без ДДС за килограм живо агне. Крайните цени в магазините се очакват за да между 21 – 25 лв. на килограм. 

Още по темата