Медия без
политическа реклама

Благодатният огън пристига от Румъния

Тази година няма делегация на БПЦ в Йерусалим

04 Май 2024Обновена
Румънската църква ще вземе Благодатния огън от Йерусалим, а русенски свещеници ще отидат до Букурещ.
Фейсбук
Румънската църква ще вземе Благодатния огън от Йерусалим, а русенски свещеници ще отидат до Букурещ.

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния, съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. 

"Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква", каза Негово Преосвещенство, цитиран от БТА.

Той обясни, че Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Така свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до град Букурещ. Там те ще получат частица от Благодатния огън.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

Хиляди православни поклонници от цял свят в тези часове очакват слизането на Благодатния огън в Йерусалим, съобщават световните осведомителни агенции, предаде БТА.

Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща главния християнски празник - Възкресение Христово (Великден).

От ранна сутрин вярващите се стичат към Стария град на Йерусалим, където се намира главната светиня на християнството - Църквата на Божи гроб (Църквата на Възкресението Христово), която според легендата е издигната на мястото, където Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкръсва. Поклонниците ще трябва да прекарат няколко часа в пламенна молитва с молба за изпращане на огън, който се смята за чудотворен.

Напливът от богомолци в навечерието на Великденските тържества тази година забележимо оживи тесните улици на Стария град, които бяха пусти през последните шест месеца поради спада на туризма заради ескалацията на израело-палестинския конфликт. Много поклонници не крият факта, че са се страхували да пътуват до Израел тази година, където все още е в сила военното положение, но те все пак се осмелиха да дойдат в Йерусалим, за да се присъединят към великото чудо.

Израелската полиция е въвела засилени мерки за сигурност, стотици полицаи следят за реда по улиците, а влизането в древната част на града е ограничено. Въведени са и ограничения за влизане в храма - вътре ще могат да влизат само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации, предупредиха от полицията в навечерието на церемонията.

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от КОВИД-19.

БНТ предаде от 13.30 ч. директно от Йерусалим снизхождането на огъня в храма "Възкресение Христово". Точно в 14:13 ч. огънят слезе.

Още по темата