Медия без
политическа реклама

Великден е! Христос Воскресе!

16 Апр. 2023
BGNES

Православният свят отбелязва Великден - възкресението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата. Възкресение Христово въплъщава основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.

Камбанен звън от катедралния храм "Св. Александър Невски" и всички църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите "Христос воскресе!" и "Воистину воскресе!". Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни - до празника Петдесетница.

След Страстната или Велика седмица, която бележи последните дни от живота на Исус, започва Светлата седмица - защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Екипът на "Сега" ви пожелава здраве и радост. И във всеки дом да има мир и любов!

Христос Воскресе!

 

Българската делегация, изпратена в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън у нас, кацна на Летище София с правителствения „Фалкон", предаде БНТ. Делегацията ни е водена от старозагорския митрополит Киприан.  "Да сте живи и здрави.

 

Ключови думи:

Великден

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?