Медия без
политическа реклама

Благодатният огън пристигна в България

Патриарх Неофит ще води богослужението на Великден

15 Апр. 2023
BGNES
Делегацията ни е водена от старозагорския митрополит Киприан.

Българската делегация, изпратена в Йерусалим, за да донесе Благодатния огън у нас, кацна на Летище София с правителствения „Фалкон", предаде БНТ.

Делегацията ни е водена от старозагорския митрополит Киприан. "Да сте живи и здрави. Носим благословение от Светия град Йерусалим. От храма на Светото Възкресение Христово. Изпросихме мир и благодат за нашия православен български народ и за целия православен свят. Преподаваме и благословението на Негово светейшество Йерусалимския патриарх Теофил за мир и благодат на всички ни. Христос Воскресе!", каза негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан.

От София Благодатният огън поема към храмовете в различните части на страната за празничната пасхална служба преди полунощ. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В храма ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Точно в полунощ ще бъде традиционно обиколен храмът със запалена свещ от пламъка на Благодатния огън, 

Негово светейшество българският патриарх Неофит няма да отслужи празничното богослужение в полунощ, той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий, съобщиха Би Ти Ви и Нова тв в събота сутринта. Часове по-късно от Светия Синод отрекоха тази новина и обявиха: "Светейшият български Патриарх Неофит ще възвести Христовото Възкресение в катедралния храм "Св. Александър Невски".  

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Тези които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Ключови думи:

Неофит, Великден, 2023

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?