Медия без
политическа реклама

Почина патриарх Неофит

Денят на национален траур ще е в деня на поклонението

14 Март 2024Обновена
Илияна Кирилова
Патриарх Неофит

На 78 години след тежко боледуване почина българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В 23.45 ч. снощи Светият синод публикува на сайта си официално изявление. 

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил", съобщи Синодът.

Тленните останки на патриарха ще бъдат положени днес за поклонение в църквата "Света Марина" в София, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред БНТ. "Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на Патриарха. В "Света Марина", митрополитският храм ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица", обясни митрополитът.

Миналия ноември главата на БПЦ бе приет във ВМА заради белодробно заболяване. От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве.

Неофит I е роден в София на 15 октомври 1945 г. под светското име Симеон Николов. Подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир. На 25 март 1976 г. патриарх Максим го ръкополага за йеромонах, а на 21 ноември следващата година отново патриархът го въвежда в архимандритско достойнство в софийската катедрала "Света Неделя". От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. От 2001 г. до избора му за български патриарх е русенски митрополит.

Той е избран за глава на Българската православна църква на Патриаршеския църковен събор на 24 февруари 2013 г., с 90 гласа срещу 47 за митрополит Гавриил Ловчански.

Във връзка със 70-годишния му юбилей през 2015 г. е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" - I степен.

Преди два месеца почина и братът на Неофит - доц. Димитър Димитров, който бе главен диригент на църковния хор в храм-паметника "Св. Александър Невски". 

По устав, когато патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав - в момента това е Йосиф II, който от 1989 е митрополит за САЩ, Канада и Австралия. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя и ръководи делата на БПЦ – Българска Патриаршия до избирането на Наместник-председател, което се извършва в седемдневен срок от смъртта. Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол. 

Новият патриарх трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години. Той трябва да бъде избран от Патриаршески избирателен църковен събор.

БПЦ има 15 митрополии. Две от тях са вакантни - Софийската, заради смъртта на патриарха, и Сливенската, заради смъртта на митрополит Йоаникий.  Доростолският митрополит Яков няма стаж за поста - той бе избран за митрополит през 2020 г.

Трима митрополити са по-млади от 50 г. Западноевропейският митрополит Антоний е на 46 г. Киприан Старозагорски на 48 г, Серафим Неврокопски е на 49 г. Така на практика за патриарх може да бъде избран един от деветимата останали митрополити. Доайен сред тях е Игнатий Плевенски - 85 г., следван от Йосиф Американски - 81 г., Гавриил Ловешки и Григорий Търновски са на 73 г. С големи шансове да бъде избран е Николай Пловдивски, който е на 54 г.

От Министерския съвет съобщиха, че денят на национален траур ще е в деня на поклонението. Вторият ще стане ясен по-късно днес след траурното заседание на Св. Синод, което ще е днес. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?