Медия без
политическа реклама

Спират 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт чак до края на ноември

Времето щяло да бъде използвано и за зареждане със свежо ядрено гориво

07 Окт. 2023
БГНЕС

От 9 октомври 2023 г. в АЕЦ „Козлодуй” започва годишният планов ремонт на шести блок. Спирането на ядрената мощност е съгласувано с Централно диспечерско управление към „Електроенергиен системен оператор” ЕАД след предварително подадено заявление, съобщават от централата. 

Ремонтът ще бъде проведен съгласно технологичните изисквания и се предвижда да приключи до края на ноември, добавят оттам и пишат още: "По време на престоя на блока ще бъдат извършени планираните ремонти дейности, профилактика и техническо обслужване на системите и съоръженията, което ще осигури безопасната и надеждна експлоатация и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период".

Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е завършен и от тази сутрин той отново беше включен в националната електроенергийна система след проверка от Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от централата.

През последните 2 години плановият ремонт е бил обикновено за малко повече от месец, а сега е за почти 2 месеца.

"Успоредно с това ще бъдат реализирани планираните мероприятия, свързани с дългосрочната експлоатация на блоковете на атомната централа. Реакторът на шести блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 29-а горивна кампания", съобщават още от централата.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство.

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е приключил. След проверка и издадено одобрение от страна на Агенцията за ядрено регулиране блокът бе включен в електроенергийната система на страната в 1:41 часа на 1 ноември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата