Медия без
политическа реклама

След ремонт 5-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

05 Юни 2023

Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е завършен и от тази сутрин той отново беше включен в националната електроенергийна система след проверка от Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от централата.

Реакторът беше спрян за планов годишен ремонт в края на април. Той е бил презареден със свежо ядрено гориво. Успешно са извършени предвидените за ремонтната кампания дейности за превантивно техническо обслужване и профилактика на оборудването, както и планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация и повишаване на безопасността. Съгласно технологичните изисквания са изпълнени необходимите изпитания и проверки, които потвърждават работоспособността и надеждността на съоръженията, посочват от АЕЦ "Козлодуй".

Шести блок работи в съответствие с графика за електропроизводство, се казва още в съобщението. Припомняме, че този реактор претърпя трети ремонта за последната половин година.

След тестване на различните хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява.

 

Ключови думи:

АЕЦ "Козлодуй", ремонт

Още по темата