Медия без
политическа реклама

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" остава спрян заради теч при охлаждането

Енергийният министър твърди, че проблемът е технически, а отстраняването му ще е до края на седмицата

01 Ноем. 2022
БГНЕС

След тестване на различните хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява. Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг след инспекцията му в АЕЦ "Козлодуй" и среща с ръководството. Очаква се в следващите дни нови процедури по тестване и пускане на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", като надеждата е процесът да приключи до края седмицата.

6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен изненадващо на 30 октомври от енергийната система на страната и то малко след включването му след годишен планов ремонт. Годишният ремонт включваше профилактика и презареждане. Блокът бе пуснат от Агенцията за ядрено регулиране по обед на 30 октомври, но около 21 часа същия ден е бил изключен. Като причина бе посочен технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока. 

"Все още не е ясно причините за техническия проблем. Реакторът работи в нормален режим, няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон", увери във вторник ресорният министър. Работи се по варианта, че става въпрос за проблем с уплътнения.

и блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от енергийната система на страната малко след включването му. Вчера приключи плановият годишен ремонт на съоръжението, като профилактика и презареждане бяха сред извършените дейности.

Плановият ремонт на Шести блок е приключил преди крайния срок. По думите му е нормално да има понякога технически проблем при такъв мащабен ремонт, макар че е крайно нежелателно, но разпоредената проверка ще установи дали е имало недостатъчни действия при процедурите при тестове и проверка, обясни още Христов.
Няма данни точно колко са финансовите загуби от спирането на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", очаква се в следващите дни да стане ясно. Вече се появиха информации, че загубите са по над 7 млн.лв дневно.

На база на много тестове и анализи са елимирани много хипотези, но е останала още една. "Колегите вече отстраняват проблема. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят. Те не са дефектирали, колегите за пръв път срещат такъв проблем. Те са нови и сменени, ще видим дали след тестовете нови уплътнения ще даде ефект, допълни още Христов.

Министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, отправи обвинение към настоящия служебен кабинет, че със свое решение е защитил руските интереси.

Енергийният министър сам повдигна темата и за диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Две компании са заявили интерес - американската компания "Уестинг хаус" и френската компания "Фраматом" , доставяли гориво за подобни реактори, фирмите са със солидна репутация, обясни енергийният министър, като добави, че се търсят варианти за източниците извън Русия, тъй като доставките от Русия са под въпрос заради нежеланието от тяхна страна да си сътрудничат с новото управление, коментира още Христов.

Приоритет за процедурата за ядреното гориво е качество, безопасност, за да не се компрометира експлоатационният режим на реакторите, след това обработеното ядрено гориво да бъде вземано и извозвано, допълни още енергийният министър. 
В рамките на БЕХ е създадено специално звено за ядрена компетентност, с цел да се обезпечи най-добрата техническа експертиза за анализ за оферта, както и безпристрастна оценка на участниците в търга. Офертата, която е по-добра, технически и финансова, ще бъде избрана.
Самата процедура ще започне до няколко седмици, общо това ще отнеме месеци.

Големи усилия се полагат България да остане енергийно зависима от Русия. Отмяната на решението да се търси диверсификация при доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е глупаво и опасно действие. Надявам се Народното събрание да поправи тази глупост.

 

Още по темата